parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Pitanja za nutricionistu

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Važno je imati zdravstvenu ekipu za podršku koja će pomoći pri upravljanju vašim dijabetesom, odmah.

Ako niste primili nikakve informacije od dijetetičara ili nutricioniste, zamolite liječnika da vas uputi na sastanak s njime.

Bilo tko od stručnjaka može vam pomoći da krenete na put do zdrave prehrane i pri tome usvojite navike vježbanja – to su dvije glavne komponente za oba tipa dijabetesa i njegov režim. Ako već imate dijabetes tipa 2, a niste se susreli s nutricionistom donosimo nekoliko pitanja koja mogu biti od pomoći:

Koja hrana sadrži ugljikohidrate?

Ugljikohidrati su hranjivi sastojci u hrani koji utječu na razinu šećera u krvi, a sigurno želite znati koja ih hrana sadrži i koliko. Zbog toga, kao dijabetičar trebali biste se naučiti kretati među policama trgovina s «novim očima». Mnogo namirnica sadrži barem manju količinu ugljikohidrata. Nema potrebe izbjegavati ove namirnice u potpunosti, ali je dobro znati koliko ste ugljikohidrata dobili iz hrane svakim obrokom i međuobrokom. Pitajte svog nutricionistu za popis namirnica kako bi vam pomogao započeti sa zdravom prehranom.

Koliko je ugljikohidrata po obroku dobro za mene?

Količina ugljikohidrata koju biste dnevno trebali jesti temelji se na vašoj visini, težini, stupnju aktivnosti i lijekovima koje uzimate. S obzirom na to, ovo je pravo pitanje za nutricionistu.

Kako se broje ugljikohidrati?

Za brojanje ugljikohidrata potrebno je nešto prakse, a prije nego se upustite u to sve može izgledati prilično kaotično. Nutricionist Vam može pružiti detaljan popis hrane i poveznica s jedinicama. S vremenom ćete biti sigurni da ste pogodili s omjerom količine hrane koju jedete.

Ako imam prekomjernu tjelesnu težinu, što raditi kako bi kilograme došli pod normalu?

Imate li prekomjernu tjelesnu težinu, potrebno je zdravije jesti i vježbati kako biste očuvali zdravlje i kvalitetu života. Smatra se da 5 do 10% smanjenja tjelesne težine ima značajne prednosti na zdravlje i rad srca kao i razine šećera u krvi.

Što pomaže da dosegnem ciljne vrijednosti razine šećera u krvi?

Redovita tjelovježba pomaže u poboljšanju razine šećera u krvi i važan je dio plana za regulaciju dijabetesa. U skladu s time, pitajte svoga nutricionistu što je ispravno jesti prije tjelesne aktivnosti, a što nakon aktivnosti.

Ako se osjećam dobro, mogu li nastaviti jesti ono što želim?

Osjećaj «dobroga» i normalna razina šećera u krvi svakako su pohvalni! Međutim, to shvatite kao poticaj da održite pozitivan učinak i ne vraćate se starim nezdravim navikama. Jedete li zdravu hranu i brojite li ugljikohidrate, možete pitati nutricionistu kada su dozvoljeni «izleti» i u kojoj mjeri.

 

Nema glupih i dosadnih pitanja za nutricionistu. Oni imaju odgovore na sve vaše situacije!

Sigurno će Vam rado pomoći da prilagodite svoje putovanje na bolje zdravlje!

 

Rasprava