parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

6 stvari o mome dijabetesu

Nisam dijabetički mudrac, ali imam potrebu prenijeti šest stvari koje biste trebali znati o životu s dijabetesom!

Često razgovaram sa svojom okolinom o dijabetesu, a danas sam posebno sretan jer je ovo mjesto za mene gdje mogu pisati o dijabetesu.

Prenosim zapažanja Stephena Shaula, 1.srpnja 2016.

1. Brojke dijabetesa ne idu daleko

Kako bolest ide svojim tijekom, tako će i sve druge stvari u životu (uključujući i utjecaj tehnologije) ići svojim tijekom. Imao sam laptop star otprilike 10 godina, i iskreno sve je bio sporiji i stalno se kvario. Imao sam probleme sa snimanjem razgovora, a želio sam i trebao sam imati dobar zvuk zbog posla. Što sam napravio? Uložio sam u novi laptop (u to vrijeme su cijene išle dolje i laptopi su jeftiniji u odnosu na proteklih 10 godina).
Što želim reći? Dijabetes ima svoje epizode, to ide svojim tijekom, na njega možete svakodnevno utjecati. Ne znam za Vas, ja na svoj dijabetes svakako utječem prehranom, tjelovježbom i redovitom kontrolom.

2. Bio sam kod dijabetologa

Svoje liječničke sastanke ostavljao sam sa strane neko vrijeme. Međutim, danas popodne dok sam obavljao nekoliko telefonskih razgovora, imao sam i sastanak s endokrinologom popodne što me zapravo razveselilo. Prošlo je otprilike pola godine od zadnjeg pregleda, stoga vjerujem da imamo puno tema za razgovor. Osim dijabetologa, bio sam i kod oftalmologa prije nekoliko dana. Ovaj puta, bio je to pregled malo detaljniji od zadnjeg na kojem je utvrđeno da mi trebaju nove naočale.
Što želim reći? Ne odgađajte svoje preglede za neki drugi put, obavite ih sada i odmah jer bolest svakim danom raste. Uzmite stvar u svoje ruke i kontrolirajte dijabetes!

3. Obavio sam trening, trčao sam 5 kilometara

Pet minuta od moje kuće nalazi se velike šetnica kojom sam često trenirao. Svake godine trčim na maratonu, međutim prošle godine nisam zbog operacije na koljenu. Ovo je moj veliki povratak, prvi atletski događaj u dvije godine. Osim što sam izgubio na težini u godini dana, još uvijek nisam u dobroj formi stoga niti ne očekujem velike rezultate. Iskreno, to me niti ne zanima.
Ovaj je događaj jako važan za mene, ja ću sudjelovati u njemu čak i ako želim dopuzati do cilja!
Ne odustajte, koliko god teško, naporno i dugotrajno bilo!

4. Rujan…

U rujnu se u Americi 11.9. održava velika konferencija posvećena dijabetesu, Diabetes UnConference Atlantic City. Osim toga, svake se godine otprilike tih dana okupljaju desetci dijabetičara koji se međusobno druže i razmjenjuju iskustva. Ove godine ćemo govoriti o psihosocijalnom aspektu dijabetičara. Zabavna su ovo druženja, prijatelji se nalaze, prihvaćaju se i daju si potporu.

5. Intenzivno razmišljam o inzulinskoj pumpi

Pumpa je izdržljiva, isporučuje inzulin brže i sigurnije. Ali definitivno postoje stvari koje ne volim na njoj. Nema smisla gunđati više… Razgovarat ću još jednom s liječnikom da mi pokaže značajke pumpe, želim se brzo savjetovati i dobiti trikove od korisnika pumpi.

6. Moj dijabetički krug je sve veći

Radim u zgradi s 500-600 drugih ljudi. Tu su mahom odvjetnici, pomoćnici, administratori, arhitekti, financijski savjetnici. Par godina nisam niti mislio da netko od njih ima dijabetes, mislio sam da sam jedini. A sada? Sada znam sve, tko ima tip 1, tko ima tip 2, tko koristi inzulinske pumpe, tko je dobio prvu pumpu. To je dvosjekli mač! Zaista sam sretna što postoji nekoliko osoba za koje znam da imaju dijabetes, ali nisam sretna što moraju živjeti s tom bolešću do kraja života.

Evo, ovo se događa u mome životu u zadnje vrijeme. Što ima novog kod Vas?

 

 

 

Izvor: https://www.diabetesdaily.com/blog/8-things-about-my-diabetes-286051/

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava