parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

60% Hrvata je pretilo ili prekomjerno teško

Prilikom obilježavanja Europskog dana protiv debljine, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, istaknut je podatak od čak 60% pretilih ili prekomjerno teških stanovnika Hrvatske.

Izuzetno šokirajući podatak i visok postotak kojim se dalje manifestiraju brojne zdravstvene posljedice, od kroničnih kardiovaskularnih i drugih bolesti, pa sve do socijalne izolacije bolesnika.

Podaci dostupni za 2015.godinu govore kako je čak 1.2 milijuna muškaraca i 900.000 žena u Hrvatskoj imalo te još uvijek ima probleme s prekomjernom težinom.

Istraživanje donosi podatke kako je u osnovnim školama (V.razred) čak 13,6% dječaka, a 10,4% djevojčica prekomjerno teško.
Što se tiče srednje škole pretilo je 14,2% djevojčica, dok je pretilih dječaka 11,9%.
U visokoškolskom obrazovanju ispitanici su bili brucoši, studenti prvih godina fakulteta te je zaključak da je 22,9% mladića pretilo, a 10,3% djevojčica ima problema s pretilošću.
Ovo su podaci koji su istaknuti na konferenciji na novinare u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Porast debljine u Hrvatskoj i svijetu

Istraživanja pokazuju porast trenda debljine kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a uz to su povezane mnoge bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, psihičkih porećemaja poput depresije, socijalnih problema, socijalne izolacije pa sve do izloženosti diskriminaciji zbog pretilosti.

Pretilost je povezana s dijabetesom tipa2, povišenim krvnim tlakom i kolesterolom te je opasan problem po pojedincu, a opterećuje zajednicu.

U Hrvatskoj godišnje od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije umre otprilike 26.000 ljudi, a njihovo liječenje jako opterećuje proračun. Kako bismo preventivno djelovali na ove bolesti, potrebna je dodatna edukacija o problemu prekomjerne težine kako bismo stali na kraj ovim poražavajućim statistikama.

Dječja pretilost kao poseban problem

Poseban naglasak stavljen je na dječju pretilost. „Tjelesna aktivnost djece smanjena je za 70% kada sjednu u školske klupe. Zato treba povećati broj nastavnih sati tjelesnog odgoja, otvoriti više dvorana i igrališta“, istaknula je doktorica Puljak.
Podaci Neurobarometra za 2014.godinu pokazuju da je 65% stanovnika Hrvatske neaktivno.
Zaključak svega je da bismo trebali utjecati na stavove i razmišljanja koliko nezdravi i sjedilački način života možemo promijeniti promicanjem važnosti pravilne prehrane i tjelovježbe.
Unatoč potencijalnom otporu bolesnika, moguće je približavanje tjelesne aktivnosti stanovništvu koju bi dnevno trebalo prakticirati otprilike 60 minuta.

 

Izvor:
http://www.stampar.hr/hr/novosti/javnozdravstvena-akcija-pravilna-prehrana-svakodnevno-kretanje-hocu-mogu-znam-smijem-kako

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava