parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Dijabetes i depresija, postoji li poveznica?

Razumljivo je da svaka osoba s dijabetesom povremeno može osjetiti simptome depresije, a iako je ovo globalni fenomen – o njemu se ne priča previše.

Ako se na vrijeme identificira depresija ili drugi mentalni poremećaj, možemo postići bolju kvalitetu života, poboljšano upravljanje dijabetesom pa čak i bolje ishode liječenja.

Međutim, koliko Vas često pitaju o simptomima depresije?

Ako Vas se ne pita, ne može Vam se niti pomoći.

Odnos dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 s depresijom još uvijek nije potpuno razumljiv.

Uobičajeni simptomi depresije uključuju ne pronalazak užitka u aktivnostima kojima ste se veselili, uglavnom patite od nesanice ili previše spavate, gubitak apetita ili suprotno – poremećaj prejedanja, nemogućnost koncentracije, nervozni ste periodično ili cijele dane, osjećate se izolirano i usamljeno, jutarnji osjećaj tuge, suicidalne misli ili škodite sebi.

Loše kontroliranje dijabetesa može potaknuti simptome slične depresiji, primjerice pojačan osjećaj anksioznosti, nemira, manjka energije. Hipoglikemija uzrokuje trzaje i znojenje. Zbog svih negativnih utjecaja na zdravlje, dolazi do porasta komplikacija, i ova stanja se trebaju znati prepoznati i liječiti istodobno.

Međutim, samoupravljanje i neprestano kontroliranje dijabetesa prilično je stresno i naporno, pa i ono može dovesti do simptoma depresije.

Dijabetes može uzrokovati komplikacije i zdravstvene probleme koji pogoršavaju simptome depresije. Depresija može dovesti do loših odluka o načinu života, zanemarivanje zdrave prehrane i uvrštavanje nezdrave, manje tjelovježbe, pušenje i debljanje.

Depresija svakako utječe na sposobnost obavljanja zadataka, komunikacije i razmišljanja. Ovo stanje ometa sposobnost uspješnog liječenja dijabetesa.

Kako naučiti upravljati ovim stanjima?

Praćenjem dijabetesa usredotočit ćete se na svoja ponašanja, na svoj metabolizam, pojačati tjelovježbu, paziti na prehranu i upravljati tjelesnom težinom. Takvo ponašanje pomaže razvoju samog osjećaja da radite za svoju dobrobit i kvalitetniji život.

Psihoterapija je također jedan od fantastičnih primjera kako možete razgovorom sa stručnjakom utjecati na depresiju, što će u konačnici utjecati i na bolje upravljanje dijabetesom.

Lijekovi i promjena stila života, segment su koji se ne treba zanemariti. Promjena načina života odnosi se i na promjene vezane uz fizičku aktivnost koja ima utjecaj na poboljšanje oba stanja.

Okružite se obitelji i prijateljima jer je dokazano da komunikacija poboljšava simptome depresije. Pripazite na znakove i simptome poput gubitka interesa u normalnim aktivnostima, osjećaj tuge i beznadnosti kao i neobjašnjive fizičke bolove u leđima ili glavobolju.

Mislite li da ste depresivni, ili naginjete tome stanju vrijeme je da potražite pomoć liječnika.

Za zdravo društvo važno je spriječiti, prepoznati i liječiti zdravstvene probleme. Procjenjuje se da je kod osoba s dijabetesom depresija nedovoljno dijagnosticirana, a važno je podizati svijest o ovoj kombinaciji.

 

 

Izvor:

https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/diabetes-depression-around-world/

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava