parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Dijabetes na poslu

Kako se nositi s dijabetesom u radnoj okolini?

U posljednje vrijeme nailazimo na rijetke koji uspijevaju pronaći idealan posao, a stres na radnom mjestu postaje uobičajen.

Valja imati na umu kako su pojačana nervoza, nedovoljno spavanja, nezdrava prehrana kao i nedostatak tjelesne aktivnosti čimbenici koji utječu na naše zdravlje. U današnjem uređenom društvu i povećanoj svijesti o dijabetesu, ne bi trebalo biti mjesta da se dijabetičarima ne ustupi prilika za radno mjesto.

Komplikacije koje dijabetes nosi sa sobom, primjerice retinopatija, mogu smanjiti šanse za dobivanje posla koji zahtjeva dobar vid.

Dijagnosticiranje dijabetesa nije lako prihvatiti, međutim tempo današnjice ne ostavlja puno prostora da se podlegne depresiji i očajavanju već iziskuje korjenitu promjenu. Prilagođavanje novonastaloj situaciji uključuje promjenu jelovnika, veću brigu o zdravlju i tjelovježbi te priopćavanje radnoj okolini kako Vam je dijabetes dijagnosticiran.

Danas nije neuobičajen rani odlazak i kasno vraćanje domu, česta putovanja i prekovremeni rad koji utječu na narušavanje zdravlja.

Obavještavanje radne okoline o zdravstvenom stanju je neophodno, ponajviše jer trebaju biti upoznati s mogućim posljedicama i komplikacijama.

Neki među vama će tražiti posebne povlastice, no to ovisi od osobe do osobe. Bitno je da otvoreno obznanite kako ste dijabetičar te da morate uvesti nova pravila, primjerice da možete jesti i piti kada vam odgovara kao i unaprijed dogovaranje prekovremenog rada s ciljem kontroliranja bolesti.

 

Isto tako, dijabetičari bi trebali biti potpuno slobodni otići na pauzu ubrizgati inzulin ili testirati razinu glukoze u krvi.

Svi dijabetičari (izuzev onih s težim oštećenjima) su sposobni za normalno školovanje, obrazovanje i na koncu rad u odabranoj profesiji.

Postoje struke koje bi dijabetičara mogle dovesti u napast zbog degustacija poput slastičara, kuhara, pekara pa bi se o tim zanimanjima trebalo podobnije razmisliti.

Dijabetičari su sposobni za rad u smjenama prijepodne i poslijepodne, međutim ako se radi o noćnoj smjeni radna zajednica trebala bi biti tolerantna.

Najteže je mijenjati sebe i odreći se loših navika te usvojiti nove, ali ako želite pobijediti dijabetes ne preostaje ništa osim truda i rada na sebi, a tada pozitivni pomaci neće izostati.

 

Dijabetičari normalno žive i rade, putuju na posao, bave se tjelovježbom jer iz te bitke žele izaći kao pobjednici.

 

Na tu osobu se ne bi trebalo gledati drugačije od ostalih radnika, samo biti tolerantniji prema istoj.

 

Izvori:

http://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-employment.html

http://diabetes.diabetesjournals.org/search?fulltext=Diabetes+and+Employment&submit=yes&x=23&y=10

 

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava