parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Dijabetes na poslu

Kako se nositi s dijabetesom u radnoj okolini?

Postoji li radno mjesto koji sa sobom ne nosi nikakvu dozu stresa? Jeste li i Vi jedni od sretnika?

Pojačana nervoza, nedovoljno spavanja, nezdrava prehrana kao i nedostatak tjelesne aktivnosti čimbenici su koji itekako utječu na naše zdravlje. Bez obzira na to što se u društvu radi na podizanju svijesti o dijabetesu, ponekad se u praksi susrećemo sa slučajevima kada se ljudi stigmatiziraju i nemaju priliku za idealnim poslom.

Jedna od komplikacija koju dijabetes nosi sa sobom jest i retinopatija, oštećenje vida. Radite li na poslu koji zahtijeva izuzetno dobar vid možete imati smanjene šanse za dobivanjem istoga.

Dijagnozu dijabetesa nije lako prihvatiti, međutim tempo današnjice ne ostavlja puno prostora da se podlegne depresiji i očajavanju već iziskuje korjenitu promjenu. Prilagođavanje novonastaloj situaciji uključuje promjenu jelovnika, aktivniju brigu o zdravlju i tjelovježbi.

Danas nije neuobičajen rani odlazak na posao i kasno vraćanje s posla, pri čemu česta putovanja i prekovremeni rad utječu na narušavanje zdravlja.

Obavještavanje radne okoline o zdravstvenom stanju je neophodno, ponajviše jer trebaju biti upoznati s mogućim posljedicama i komplikacijama.

Neki među vama će tražiti posebne povlastice, no to ovisi od osobe do osobe. Bitno je da otvoreno obznanite okolini na poslu kako ste dijabetičar te da morate uvesti nova pravila, primjerice da možete jesti i piti kada vam odgovara kao i unaprijed dogovaranje prekovremenog rada s ciljem kontroliranja bolesti.

Isto tako, osobe s dijabetesom trebaju imati pravo na slobodno vrijeme kako bi u miru testirali razinu glukoze u krvi ili aplicirali inzulin.

Osobe s dijabetesom su sposobne za normalno školovanje, obrazovanje i na koncu rad u odabranoj profesiji. Jednako tako, smjenski rad ne bi trebao predstavljati probleme osim u slučaju noćnih smjena kada bi zajednica trebala biti tolerantnija.

Postoje struke koje bi mogle dovesti u napast zbog raznih degustacija poput slastičara, kuhara, pekara pa bi se o tim zanimanjima trebalo podobnije razmisliti.

Najteže je mijenjati sebe i odreći se loših navika te usvojiti nove, ali ako želite pobijediti dijabetes ne preostaje ništa osim truda i rada na sebi, a tada pozitivni pomaci neće izostati.

Osobe s dijabetesom normalno žive i rade, putuju na posao, bave se tjelovježbom jer iz te bitke žele izaći kao pobjednici.

 

Na tu njih se ne bi trebalo gledati drugačije od ostalih radnika, samo biti tolerantniji prema istima.

 

Izvori:

http://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-employment.html

http://diabetes.diabetesjournals.org/search?fulltext=Diabetes+and+Employment&submit=yes&x=23&y=10

 

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava