parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Dnevnik prehrane

Dnevnik prehrane omogućuje bilježenje unesene hrane i aktivnosti što je od velike koristi za    novodijagnosticirane, djecu i sve one koji žele pratiti svoj unos hrane ili ugljikohidrata.

Prijelazna razdoblja

Mnogi dijabetičari koji paze na prehranu i trude se postići što uravnoteženiju prehranu mijenjajući prehrambene navike, ponekad prolaze kroz takozvana prijelazna razdoblja, kada im se čini da pravilna prehrana skreće s pravom puta, a to može rezultirati povećanjem čećera u krvi i vrlo često je neshvatljivo što je tome uzrok.

Kako bi se u tim situacijama ipak došlo na pravi put, preporuča se vođenje dnevnika prehrane. Kad dijabetičar svakodnevno zapisuje što i kada jede te vodi bilješke kroz tjedan ili dva, puno je lakše fokusirati se na dijabetes i pratiti svakodnevnu prehranu,

Papirnati ili online dnevnik

Bilo da svoje bilješke vodite na papirnatom dnevniku ili u online obliku vrlo je bitno da uvijek, ali baš uvijek zapisujete što i kako jedete te da se držite nekih pravila pri pisanju dnevnika. Tako je uvijek dobro navesti datum pri svakom novom listu, a najbolji način za samokontrolu (ili kontrolu kod odlaska liječniku) jest da na isti papir zapisujete i vrijeme kada ste nešto pojeli. Također se preporuča da uvijek navedete veličinu porcije koju ste pojeli (Ocijenite sami ocjenama od 1 do 5), a dobar savjet je i da pored svakog obroka pišete i razlog konzumiranja hrane. Ukoliko ćete navoditi razloge za konzumiranje hrane, budite iskreni jer nije uvijek glad razlog zašto jedemo. Vrlo su često razlog konzumacije nekog obroka emocije ili stres i zato je važno kod bilješki navesti upravo razlog zašto ste nešto pojeli.

Ono što liječnici još preporučaju jest navođenje osjećaja  prije ili poslije jela, odnosno dobro je u dnevniku prehrane navesti kako ste se osjećali prije, a kako nakon jela.

Pratite što jedete – isplatit će se

Zapisivanjem unosa hrane sami sebe tjeramo na red i disciplinu prilikom otvaranja hladnjaka. Praćenjem svojih prehrambenih navika lakše ćemo uočiti gdje griješimo te u konačnici lakše napraviti promjene koje želimo. Ono što smo zgriješili jedan dan, dosita je lakše ispraviti u sljedećim danima.

Valja zapamtiti da će svaka promjena u prehrani dugoročno donjeti pozitivan pomak na zdravlje.

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava