parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Hiperglikemija

Što je hiperglikemija i kako se nositi s njom?

Dijabetičarima hiperglikemija ne znači samo povišenu razinu šećera u krvi, nego komplikaciju dijabetesa koja sa sobom nosi izuzetno ozbiljne posljedice. Do toga stanja dolazi kada tijelo ne proizvodi inzulin, ili ga proizvodi nedovoljno kako bi organizam mogao normalno funkcionirati. Osim količine inzulina, hiperglikemiju uzrokuje preveliki unos hrane, stres i kronično oboljenje. Svjetska zdravstvena organiracija definira hiperglikemiju  ukoliko je razina glukoze u krvi veća od 7,0 mmol/L natašte, ili ako je razina glukoze u krvi veća od 11,0 mmol/L i to dva sata nakon obroka.

Simptomi hiperglikemije najčešće uključuju često mokrenje tijekom noći  te pojačanu žeđ i glad. Suhoća u ustima, lako umaranje i razdražljivost, poteškoće u koncentraciji, gubitak tjelesne težine i zamagljenje vida su dodatni simptomi koji ukazuju na postojanje hiperglikemije. Neredovita i loša kontrola razine šećera u krvi dovodi do stanja hiperglikemije. Ovi se simptomi uglavnom razvijaju tijekom nekoliko tjedana. Što dulje vrijeme prolazi a razina šećera u krvi ostaje visoka, simptomi su ozbiljniji. Dugoročno, hiperglikemija može utjecati na oči, bubrege, živčani sustav i srce i krvne žile. Ranice i posjekotine na koži sporije zacjeljuju, a bolesti desni kao i infekcije usne šupljine su češće u dijabetičara.

Dijabetičari bi trebali paziti na prevenciju hiperglikemije jer je stvar samokontrole i redovitog upravljanja razine glukoze u krvi. Primjetite li simptome, trebate to prijaviti liječniku kako bi on testirao visoku razinu šećera u krvi i spriječio moguće komplikacije. Plan liječenja dijabetičara s hiperglikemijom uključuje promjenu doziranja inzulina, promjenu prehrambenih navika, preporuku za uvođenje više vježbi i tjelovježbe te preporuku za redovito praćenje razine šećera u krvi. Bolesti i stres mogu utjecati na razvoj povišene razine šećera u krvi.

Hiperglikemija ima svoje opasne komplikacije, poput ketoacidoze. Znaci koji ukazuju na ketoacidozu su mučnina i povraćanja, zadah voćnog mirisa, češća pospanost i dezorjentiranost, dehidracija i gubitak svijesti.

 

Sandra Drljo

Izvori:

http://www.who.int/diabetes/action_online/basics/en/index1.html

http://www.informationaboutdiabetes.com/articles/managing-diabetes/how-hyperglycemia-happens

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava