Zašto dolazi do hipoglikemije?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Zašto dolazi do hipoglikemije i kako ju prepoznati na vrijeme?

Hipoglikemija je naziv za nisku razinu šećera u krvi, odnosno kada su vrijednosti niže od 3.9 mmol/L. Simptomi hipoglikemije su izraženiji i snažniji kada je koncentracija glukoze u plazmi između 2,8 i 3,2 mmol/L.

Simptomi hipoglikemije povlače se unutar nekoliko minuta nakon uzimanja šećera u bilo kojem obliku, npr. glukoze u obliku bombona ili tableta, voćnog soka, vode s nekoliko žličica šećera ili čaše mlijeka (mlijeko sadrži laktozu, vrstu šećera). Kada je hipoglikemija teška ili produžena, a uzimanje šećera na usta nije moguće, primjenjuje se intravenski koncentrirana otopina glukoze ili intramuskularno gllukagon.

Hipoglikemija čini čak 95% hitnih endokrinoloških hospitalizacija.

Noćna hipoglikemija je stanje kada je koncentracija glukoze u plazmi niska tijekom noći.

Često osoba toga nije svjesna, odnosno spava, posebice ukoliko se radi o starijim osobama i osobama s dužim trajanjem šećerne bolesti. Najčešće se javlja u pacijenata liječenih inzulinom.

Zašto dolazi do hipoglikemije?

Preskakanje ili odgađanje obroka (premala količina ugljikohidrata u obrocima)

Pogrešna primjena lijekova ili inzulina

Pretjerana konzumacija alkohola bez primjereno unesenih ugljikohidrata

Kronične bolesti

Znakovi noćne hipoglikemije su nemiran san, drhtanje, znojenje, umor, noćne more, jutarnja glavobolja i malaksalost– kazao nam je to dr. med. predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava doc.dr. sc. Dario Rahelić.

Simptomi hipoglikemije u djece su isti kao i u odraslih osoba, ali problem nastaje u mlađe djece koja zbog dobi ne znaju verbalizirati svoje simptome.

Također, važno je i redovito mjerenje glukoze u plazmi djeteta zbog mogućnosti razvoja „lažne hipoglikemije“ (prisutni simptomi hipoglikemije uz normalnu koncentraciju glukoze u plazmi), ali i zbog nesvjesnosti nastupa hipoglikemije (niska koncentracija glukoze u plazmi bez prisutnih simptoma). – kazao je dr. Rahelić

Epizode hipoglikemije u trudnoći mogu povećati rizik opasnih komplikacija za majku i čedo.

Trudnice mogu razviti simptome hipoglikemije u sklopu šećerne bolesti u trudnoći (tzv. gestacijskog dijabetesa) ili u slučaju smanjenog unosa kalorija hranom.

 

 

Rasprava