parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Inzulini

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 uvijek uključuje primjenu inzulina dok liječenje šećerne bolesti tipa 2 uključuje primjenu inzulina ako se promjenom životnih navika ili primjenom lijekova za liječenje šećerne bolesti ne mogu postići zadovoljavajuće vrijednosti glukoze u plazmi (šećera u krvi).

S obzirom na duljinu njihova djelovanja razlikujemo dugodjelujuće, srednjedugodjelujuće i brzodjelujuće inzuline. Dugodjelujući inzulini djeluju dugo i ujednačeno te pokrivaju potrebe za inzulinom natašte i između obroka, dok brzodjelujući  inzulini pokrivaju potrebe za inzulinom tijekom obroka. U Republici Hrvatskoj osobama sa šećernom bolešću dostupne su četiri sheme inzulinske terapije. Koju će shemu liječenja liječnik obiteljske medicine ili specijalist dijabetolog odabrati za određenog bolesnika, ovisi o nekoliko različitih čimbenika te je od izuzetne važnosti individualan pristup svakoj osobi.

– Bazalno-oralna terapija, tzv. BOT terapija, kombinacija je liječenja bazalnim inzulinom i oralnim hipoglikemicima. Postojećoj oralnoj terapiji lijekovima za liječenje šećerne bolesti pridodaje se jedna doza dugodjelujućeg inzulina. U bazal – plus shemi terapije, uz bazalni inzulin dodaje se jedna doza brzodjelujućeg inzulina prije najvećeg obroka.- rekoa nam je dr. med. predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava doc.dr. sc. Dario Rahelić.

Prema riječima dr. Rehalića:Bazal – bolus terapija, tzv. intenzivirana inzulinska terapija, uobičajen je oblik liječenja osoba sa šećernom bolešću tipa 1, ali može se koristiti i u osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 u kojih nisu postignute zadovoljavajuće koncentracije glukoze u plazmi drugim metodama liječenja. Ova terapija pogodna je za aktivne, mlade osobe koje nemaju strogi dnevni raspored obroka ili tjelesnih aktivnosti. Primjenjuju se jedna ili dvije doze dugodjelujućeg inzulina uz tri doze brzodjelujućeg inzulina prije tri glavna obroka u danu.”

Terapija predmiješanim inzulinima pogodna je za osobe koje imaju ustaljen dnevni ritam, npr. starije osobe. Pri ovom obliku liječenja, kombinacija dugodjelujućeg i brzodjelujućeg inzulina u jednoj inzulinskoj formulaciji primjenjuje se dva do tri puta na dan.

– S obzirom na porijeklo, razlikujemo humane inzuline i inzulinske analoge. Moderni inzulinski analozi nastali su modifikacijom molekule humanog inzulina rekombinantnom DNA tehnologijom. Odlikuje ih manja učestalost hipoglikemije u odnosu na humane inzuline, te većinom bolja kontrola koncentracije glukoze u plazmi (šećera u krvi). – kazao je dr. Rehalić.

Različite vrste inzulina i različite terapijske sheme omogućuju individualizirani pristup svakom pacijentu.

– Jedna od najnovijih mogućnosti u liječenju osoba sa šećernom bolešću tipa 1 je liječenje inzulinskom pumpom. Putem katetera postavljenog ispod kože, inzulinskom pumpom se kontinuirano, supkutano primjenjuje brzodjelujući inzulin koji pokriva bazalnu potrebu za inzulinom, a pacijent prije svakog obroka dodatno titrira prandijalnu dozu istog inzulina. – rekao je to dr. Rehalić.

Korištenje inzulinske pumpe zahtijeva mnogo truda, znanja i predanosti od strane pacijenta. Na liječniku je da odabere odgovarajućeg pacijenta za ovaj oblik liječenja. U Republici Hrvatskoj dostupan je ograničen broj inzulinskih pumpi odobren od strane HZZO-a.

– Republika Hrvatska prati svjetske trendove u liječenju šećerne bolesti te je kod nas dostupna većina inzulina prisutna i na svjetskom tržištu. Neki inzulini dostupni su uz nadoplatu, a neki su od nedavno na listi HZZO-a. Dolazak nekoliko novih inzulina na hrvatsko tržište tek se očekuje. Razvojem modernih inzulinskih analoga (od 90-ih godina prošlog stoljeća), pacijentima se omogućuje bolja kontrola glikemije (koncentracije glukoze u plazmi) uz manju učestalost hipoglikemija. – zaključio je dr. Rehalić.

Gordana Igrec

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava