parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Je li moguće uspješno liječenje inzulinom?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Koliko se liječenje inzulinom promijenilo od 1921.godine sve do danas?

Prvi dostupni inzulini bili su životinjskog porijekla, svinjski i goveđi. Dobivali su se iz gušterače stoke. Od osamdesetih se godina se koriste „humani“ inzulini , te se prestalo s uporabom životinjskih.

Inzulin je manji protein koji se sastoji od 51 aminokiseline raspoređene u dva lanca koja su povezana disulfidnim vezama. Inzulini različitog porijekla razlikujuse po aminokiselinama unutar lanca.

Grupa Kanadskih znanstvenika 1921.godine došla je do otkrića inzulina tako da su ga ekstrahirali iz životinjskih otočića gušterače. Šećerna bolest je bila smrtonosna sve dok nije došlo do otkrića inzulina.

Početkom 1922.godine prvu injekciju inzulina dobio je 14-godišnji dječak.

Ljudska gušterača ima otprilike 8 mg inzulina, odnosno preračunavajući otprilike 200 bioloških jedinica. Da bi se inzulin dobro koristio, potrebno je imati znanje o istome.

Koliko su vaši prijatelji, obitelj, kolege, nastavnici i ostali s kojima se okruženi dovoljno dobro upoznati s inzulinom?
Koliko ste Vi upoznati sa svojim inzulinom?

Liječenje inzulinom kod osoba sa šećernom bolešću tipa 1 doživotno je nadomjesno liječenje. Potrebno je pravilno naučiti kako nadoknađivati inzulin injekcijama ili kroz inzulinsku pumpu tzv. sustavom kroz potkožnu infuziju. Da biste naučili kako pravilno koristiti inzulin koji na koncu utječe na bolje ishode liječenja, potrebno je surađivati i odlaziti na redovite kontrole.

Često se zaboravi što ste naučili o inzulinu i liječenju inzulinom, stoga nam je drago da na Dijabetesnet-u možete pronaći pregršt stručnih informacija.

Ipak treba naglasiti da će dug i kvalitetan životni vijek ovisiti o vašem načinu života i motivaciju da glikemije držite pod kontrolom.

Kod osoba sa šećernom bolešću tipa 2 liječenje inzulinom može biti potrebno povremeno i privremeno. Posebice bi se trebalo voditi računa i o blažoj ketoacidozi koju se korigira inzulinom – što ne znači da je on trajno neophodan.

Potrebno je postati fleksibilniji što se tiče liječenja šećerne bolesti, odnosno biti spreman na liječenje inzulinom.

Zapamtite – cilj je održati HbA1c manje od 6,5%!

 

 

Izvor:
Nolte SM. Hormoni gušterače i lijekovi za liječenje šećerne bolesti. U: Katzung BG (Trkulja V., Klarica M. I sur.) ur.Temeljna i klinička farmakologija, Zagreb, 2012. (str.727-751)
Pavlić Renar, I., Vrca Botica, M. i sur. Šećerna bolest u odraslih, Zagreb, 2012. (102-112.)

Rasprava