parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Jeste li znali da su povišen krvni tlak i dijabetes dva vodeća uzroka smrtnosti u svijesti, a u Hrvatskoj na samome vrhu?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Nažalost, obje se bolesti dijagnosticiraju tek kada su već vidljive komplikacije i dolazi do većih problema. Možemo li učiniti nešto po tom pitanju?

Jeste li znali da je kod 79% oboljelih od šećerne bolesti već prisutan povišen krvni tlak?

Razmišljajući o problemima koje povišen krvni tlak nosi sa sobom, smatra se da bi oboljeli od šećerne bolesti trebali mjeriti vrijednosti krvnog tlaka redovito (ako su u mogućnosti u kućnim uvjetima). Zbog čega se govori o mjerenju krvnog tlaka u kućnim uvjetima? Velika je važnost jer je to svakodnevica i predstavljaju krvni tlak s kojim „živimo“.

Preporuke?

Liječenje krvnog tlaka, pogotovo kod oboljelih od šećerne bolesti, zahtijeva u prvome redu smanjenje tjelesne težine jednako kao i  smanjen unos soli (manje od 5 grama dnevno, a često je preporuka da se ne prelazi 3 grama dnevno), konzumaciju povrća bogatih proteinima (riba, bijelo meso, svježi sir) uz smanjen unos masti.

Jednako tako, preporuka je i redovita brza šetnja (najmanje 30 minuta dnevno) i ograničen unos alkohola.

Uz pridržavanje ovih preporuka pri liječenju povišenog krvnog tlaka kod oboljelih od šećerne bolesti, znajte da se mogu spriječiti ili odgoditi posljedice i komplikacije. Ne usustavite li ove promjene u svoj životni sil, posljedica će biti povišen krvni tlak koji se liječi s nekoliko lijekova. Najveća prepreka u održavanju kvalitetnog života može biti neredovito uzimanje lijekova, odnosno uzimanje koje nije u skladu s preporukama.

Preporuka nikako nije konzumacija većih količina češnjaka, dulji periodi gladovanja tijekom dana kao i izostavljanje jedan od ova tri obroka.

Budite svjesni da oboljeli od šećerne bolesti, a s problemima povišenog krvnog tlaka, često uzimaju veći broj lijekova. Vjerujemo da želite imati bolju kontrolu nad svojim životom, zar ne?

Problemi s povišenim krvnim tlakom često se ne uočavaju dulje vrijeme, sve dok se ne razviju komplikaciju. Međutim, možete posumnjati ako se žalite na vrtoglavicu, crvenilo lica, glavobolju, umor i nervozu. Česti simptomi su i promjene vida, tjeskoba, mučnina i povraćanje, drhtanje i prekomjerno znojenje, blijedilo kože kao i osjećaj lupanja srca – odnosno nepravilan rad srca uz zujanje u ušima.

Razumijem opasnosti, što mi je činiti?

Prehrana ima ključnu ulogu! Primarno pokušajte mijenjati prehrambene navike. Liječnici konstantno govore da gubitak od 10 suvišnih kilograma sa sobom nosi smanjen krvni tlak!

Druga stvar je tjelesna aktivnost koja može biti umjerena od najmanje 30 minutne brze šetnje dnevno. Kada to postane rutina, pokušajte češće/više/brže biti tjelesno aktivni – jer redovita vježba utječe na smanjenje vrijednosti krvnog tlaka!

 

 

Rasprava