parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Kako dijete može reagirati na dijagnozu dijabetesa?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Adolescenti i djeca s dijabetesom tipa 1 dijagnozu prihvaćaju zbunjujuće i uglavnom im taj trenutak ostaje zamagljen.

Imaju sjećanje na osjećaj bolesti, odjednom su dovedeni u bolnicu probudili se s infuzijom, okruženi zdravstvenim radnicima i anksioznim roditeljima. Sve se ovo može činiti kao noćna mora!

Dijabetes se ne može zaboraviti. Za razliku od nekih drugih uobičajenih bolesti u djetinjstvu, dijabetes tipa 1 neće nestati. Kada dijete to shvati i prihvati, postat će uzrujano i uplašeno dok se stvari ne vrate na svoje mjesto.

Svatko od nas ima drugačiji mehanizam suočavanja sa stresom. Djeca će vjerojatno kopirati način prihvaćanja dijagnoze kako su se roditelji susreli. Nakon fizičkog i emocionalnog šoka postavljanja dijagnoze, nije prihvatljivo da razmišljate kako će se brzo i praktično riješiti drugi problem. Dozvolite djeci da priznaju i razgovaraju o ovom šoku s vama, neka izraze osjećaje iako je to vrlo teško.

Nitko ne zna kroz što je sve ovo dijete prošlo, oni na dijagnozu gledaju kao na kaznu.

Zbog toga je dobro da im dozvolite da iznesu svoje strahove i emocije jer oni neće nestati. Ako mogu biti zakopani, kasnije će se ti strahovi manifestirati.

S druge strane, djeca mogu i minimizirati poteškoće i strahove preferirajući da se njihova bolest ne spominje, zanemaruje ili odgađa. Svatko će naći svoj način suočavanja, zato postoje djeca koja će se bolje i lošije nositi s postavljenom dijagnozom. Roditelji bi trebali biti svjesni da se samo čini kako se djeca dobro suočavaju s ovim stanjem.

Kako se postaviti kao oslonac za dijete?

Nakon postavljene dijagnoze, i dijete će proći kroz vrijeme žalovanja i tuge. Ovaj proces traži vrijeme potrebno za oporavak i navikavanje na novi i teži način života. Koliko je vremena potrebno, ovisi od djeteta do djeteta ali i o podršci koja je emotivno i psihički dostupna od strane roditelja. Podrška i razumijevanje obitelji i prijatelja može biti velik izvor snage za djecu koja se bore s novom dijagnozom.

Mlađa djeca jednako tako trebaju utjehu, kao i starija!

Savjeti koje možemo dati

  • Dijabetes za sve koji žive s njime zaslužuje poštovanje.
  • Pokušajte priznati da je teško, ali i da imate snage za borbu protiv ovog stanja.
  • Odnos sa dijabetesom ne treba biti destruktivan, ne može biti neprijatelj ako je dio tebe.

Pokušajte razmisliti o dijabetesu kao o rođaku o kojem se trebate brinuti – ponekad je dobro, ponekad lako, ponekad frustrirajuće a ponekad iritantno. 

Budite ljubazni sami prema sebi – i Vi ste samo čovjek!

 

 

 

Izvor:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/your-child-and-diabetes/first-reactions-child

 

Rasprava