parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Kako motivirati osobu koja ima dijabetes?

Motiviranje osobe koja ima dijabetes tipa 1 izuzetno je bitan dio plana liječenja.

Unatoč tome što medicina i liječenje dijabetesa napreduju, i dalje se najviše novca troši na liječenje komplikacija šećerne bolesti. Što to znači? To znači da medicinska kontrola glukoze u krvi, ketona u urinu možda napreduju, ali ljudi s dijabetesom i dalje nisu dovoljno aktivni sudionici u svojoj njezi.

Kathy Whittle, iz Massachusettsa, rodila je dvoje djece s dijabetesom tipa 1. “Bilo je apsolutno neophodno da postanu obrazovani i uključeni u vlastitu brigu. Želimo da žive što je moguće normalnije“, kaže Whittle.

Hoćemo li edukacijom postati više motiviranima?

Osim stalnog praćenja razina šećera u krvi i uzimanja lijekova, osobe s dijabetesom također trebaju napraviti promjenu načina života koji uključuje njihovu prehranu, vježbu i izloženost stresu.

Najbolja stvar koju smo učinili za našu djecu bila je da ih započnemo s dobrim dijelom dijabetesa. Djeci smo približili suradnju s medicinskom sestrom, dijabetičarom, psihologom i psihologom, a to su resursi kojima su se mogli vratiti podrška od početka“, kaže Whittle.

Naša su djeca obrazovana, zainteresirana za tehnologiju liječenja dijabetesa. Sin je sada na faksu, a naša je kći u srednjoj školi. Živimo normalnim životima i imamo pozitivan i stav o budućnosti.

Može li obitelj pomoći?

Dosadašnja iskustva kažu da sudjelovanje obitelji može dovesti do boljeg upravljanja dijabetesom. Obitelj motivira! Obitelj uvjerava i diže samopouzdanje.

Probajte sa strategijama:

Cilj je napredak, a ne savršenstvo. Počnite postepeno i mjerite napredak uz pomoć malih koraka.

Vaša voljena osoba trebat će pomoć s vremena na vrijeme, a ako ste cijelo vrijeme dostupni onda postoji mogućnost da Vi preuzimate njihovu odgovornost na sebe. Zapamtite, potpora obitelji jako je bitna – ali se ona mijenja s vremena na vrijeme.

Razmišljajte o riječi – Bravo, Napredak! Pozdrav, podrška prihvaćanje jako su dobri motivatori.

Što je sa strpljenjem? Da saznate nešto više o svom dijabetesu tražit će jako puno vremena. Budite uporni, čitajte i gledajte edukacije.

Kontakt s drugim dijabetičarima bitan je! Pronađite grupe za podršku, bilo lokalne ili individualne, bilo online zajednica ili nešto treće. Sve su to dobra mjesta za početak.

Za kraj, potaknite Vaše voljene u postizanju ciljeva i stvorite izbor.

 

Sandra Drljo

Izvor:
https://www.everydayhealth.com/type-1-diabetes/type-1-diabetes-motivation.aspx

 

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava