Kako roditelj može reagirati na dijagnozu djeteta?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Poučeni iskustvom, liječnici kažu da je postavljanje dijagnoze jednako velik šok za dijete i za roditelja.

Neupitno je da novo stanje izaziva ogroman i iznenadan šok kod djeteta i cijele njegove obitelji. Jedan trenutak Vaše je dijete dobro, a onda odjednom ima neugasivu žeđ i svako malo odlazi na zahod.  Ili ste to primijetili na mlađem djetetu jer često puni pelene? Proglašeno je alarmantno stanje i roditelji odlaze kod liječnika.

Što je sve roditeljima prošlo kroz glavu: zabrinuti su, je li to neka infekcija? Što se događa? Kada Vas je nazvao pedijatar da odmah dođete u ambulantu normalan život koji je do tada bio poznat odjednom se mijenja zauvijek. Događaji se tako brzo pokreću da jedva imate vremena sabrati misli uopće za razmišljanje “kako dalje”.

Dolaskom u ambulantu dobili ste dijagnozu “To je dijabetes”.

“Što je dijabetes uopće?”

Velik je šok kada saznate da je narušeno zdravlje vašem djetetu i da ono ima dijabetes. Istodobno pokušavate ostati mirni i utješiti uznemireno i uplašeno dijete. Ako se radi o starijoj djeci, morate dobro paziti što ćete govoriti.

Nedavno su se jedni mladi roditelji susreli s dječjim pitanjem “Morat ću koristiti igle cijeli život?” “Hoću li ja umrijeti?”

Postavljanje dijagnoze donosi velik osjećaj gubitka, tuge i anksioznosti. Dozvolite sami sebi da prođete kroz jedan proces žalovanja, priznavanja tuge i ljutnje. Čak i ako ne mislite da trebate proći kroz ovu fazu, odvojite vrijeme svejedno.

Ne postoji jednostavan način kako biste trebali riješiti ovu situaciju. Imate li zdrav i otvoren odnos sa svojim djetetom, pomalo mu objašnjavajte stanje i educirajte se zajedno vezano uz dijabetes.

Ne ignorirajte dobronamjerne ljude koji Vam daju poruke ohrabrenja.

Morate sami sebi priznati da ćete Vi i vaše dijete tugovati, iako oboje osjećate različite stvari i svoju tugu izražavate na drugačiji način. Trebali biste dopustiti djetetu da bude zbunjeno u početno vrijeme, a kada mirno udahnete zajedno se educirati i učiti o ovom problemu.

Imat ćete podršku obitelji i prijatelja, a ako nemate uvijek možete čitati naše članke i uključiti se u našu zajednicu.

 

 

Izvor:

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/your-child-and-diabetes/first-reactions-parent

Rasprava