parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Kako zbrinjavati lancete?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Kako zbrinjavati oštri infektivni otpad?

Cilj upravljanja dijabetesom je izbjegavanje niskih ili visokih razina šećera u krvi, odnosno održavanje normalnih razina šećera u krvi.Da bi se pratili ti rezultati, neophodne su lancete odnosno inzulinske igle. Zato se postavlja pitanje, kako zbrinjavati oštri infektivni otpad?

Do sada ste se susretali s lancetama, malim tankim iglama koje koristite najmanje jednom dnevno. U odnosu na stariju generaciju lanceta, danas su one prilično tanke te se podešavaju ovisno o debljini kože.Lanceta se koriste samo jednom. Korištenje više puta čini ih tupima i uzrokuju veću bol.

 

Što je sa zbrinjavanjem lanceta?

Jeste li dovoljno educirani na koji se način takav oštri otpad zbrinjava?

Osobe sa šećernom bolešću upravo zbog svakodnevnog korištenja lanceta i inzulinskih igli najveća su skupina proizvođača oštrog otpada.Oštri otpad odnosi se i na potencijalno infektivni otpad jer neodgovorno bacanje istih povećava mogućnost zaraze bolestima.

Još uvijek nije jasno definirano na koji način i gdje točno odlagati ovakav otpad, a usprkos tome osobe sa šećernom bolešću uglavnom znaju kako se isti odlaže.Moguće je, i preporučuje se, odlaganje oštrog otpada u čvrstu posudu koja se nakon što se nakupi iglama odnosi liječniku obiteljske medicine ili u ljekarnu. Jedan dio bolesnika iste igle nezaštićeno baca u kućanski otpad što nikako nije dobro rješenje.

Posebna odlagališta za oštri otpad još uvijek u Hrvatskoj ne postoje. Jednako tako ne postoje jasne smjernice o odlaganju istih, a s druge strane često svijest o posljedicama nepravilnog odlaganja otpada nije razvijena.Danas se sve više naglašava pravilno zbrinjavanje otpada, stoga je pravo vrijeme da se progovori o problem oštrog otpada koji postoji u kućanstvima.

Rasprava