parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Smijem li voziti?

Dijabetes ne mora utjecati na vašu sposobnost vožnje

Šećernu bolest treba pravilno liječiti, odnosno redovito kontrolirati razinu glukoze u krvi kako ne bi došlo do većih komplikacija. Dijabetičar je sposoban za vožnju pod uvjetom da nema oštećenje vida ili živčanog sustava te sklonost hipoglikemiji jer ovi čimbenici utječu na procjenu situacije u prometu. Prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, dijabetičar je dužan kontrolirati vrijednost šećera u krvi te ići na redovite preglede u najdužem roku od pet godina. Kao posljedica nedostatka glukoze u stanicama vozači brzo osjete umor ili slabost. Često se javlja i potreba za mokrenjem što odvraća koncentraciju vozača i smanjuje mogućnost reakcije. Zamagljenje i poremećaj vida može utjecati na vožnju, i to uglavnom u vrijeme sumraka, tijekom noći i u slučaju padalina. Cirkulacija, odnosno ukočenost i utrnulost ekstremiteta narušava koncentraciju i gubi se osjećaj pritiska na gas ili kočnicu. Prije same vožnje, duže ili kraće, trebalo bi izmjeriti razinu šećera da se utvrdi kako nije preniska. Svjestan vozač bi trebao imati u automobilu  sok, keks ili čokoladicu. Duže putovanje za dijabetičare znači češće ali kraće odmore zbog poticanja cirkulacije te redovito umjereno jelo.

Hipoglikemija je stanje izuzetno niske razine glukoze u krvi koja se manifestira umorom, blijedom kožom, razdražljivošću i zamagljenim vidom dok pogoršanje stanja uzrokuje gubitak svijesti. Dijabetičari ne smiju zanemariti mogućnost hipoglikemije stoga standardne upute prije polaska na put uključuju redovitu konzumaciju obroka pri čemu ih se ne smanjuje ili povećava, napitak ili slatkiš u blizini, a ukoliko sumnjaju na istu prekinuti vožnju u izmjeriti šećer.

Savjeti za putovanje uključuju nošenje kartice da bolujete od dijabetesa, više traka za kontrolu šećera u krvi i po mogućnosti acetona u mokraći. Nije loše potražiti adrese medicinskih ustanova u mjestima u koja se putuje, radi preventive. Tijekom duljeg putovanja preporučljivo je uzimati pauze svaka dva sata i testirati šećer u krvi.

Posao profesionalnog vozača mogu obavljati i dijabetičari, bez obzira na tip liječenja. Takav je posao poprilično stresan, ne pruža dovoljno odmora te otežava liječenje dijetom i samu kontrolu. Radi li se o oboljelom djetetu koje tek bira svoje zanimanje, trebalo bi sugerirati da se preusmjeri na neki drugi posao koji nije uključen direktno u prehrambenu industriju kako ne bi došao u napast ili kao profesionalni vozač. Vaša radna okolina bi trebala biti obaviještena o dijabetesu te komplikacijama koje mogu utjecati na sposobnost na sigurnu vožnju.

 

 

Sandra Drljo

Izvori:

http://www.diabeta.net/secerna-bolest-i/upravljanje-vozilom

http://www.propisi.hr/print.php?id=7579

http://www.diabetes.co.uk/driving-with-diabetes.html

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava