parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Smiju li majke s dijabetesom dojiti?

Prvorotkinje i sve one majke koje već imaju djecu, a da su u trudnoći dobile dijabetes – to se stanje naziva gestacijskim dijabetesom.

Sve ove žene normalno prolaze trudnoću te imaju mogućnost normalnog poroda bez da se pojavljuju nekakve posljedice.

Bez obzira na dijabetičko stanje, dojenje i izdajanje svakako ima pozitivan utjecaj na sve tipove dijabetesa:
– Trudnice koje boluju od dijabetesa tipa 1, dojenjem tijekom 3 do 4 mjeseca osiguravaju svojoj djeci niži rizik pojave dijabetesa
– Postoje i nasljedni čimbenici pojave rizika dijabetesa, zbog toga majke koje obole od gestacijskog dijabetesa tijekom dojenja utječu na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa svoje djece

Brojne su koristi majkama od dojenja:
– Osim što djeluje umirujuće i smanjuje stres, dojenje inače ima pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje majke.
– Smanjuje se potreba za inzulinom u odnosu na period trudnoće jer se glukoza dodatno troši u procesu stvaranja mlijeka u majke.
– Uz prehranu, tjelovježbu i prilagođenu inzulinsku terapiju žena može održavati normalnu razinu šećera u krvi.

Generalno, potreba za inzulinom kod žena naglo opada jer su normalne promjene šećera u krvi zbog faktora poput neredovitog spavanja, početka dojenja, straha i nervoze i svih drugih hormonskih poremećaja. Upravo zbog svega navedenoga, dojenje može uzrokovati pad razine šećera u krvi.
Svakako je liječnička preporuka da ako majka doji svoje dijete slobodno jede namirnice bogate ugljikohidratima te ne zaboravi piti dovoljno tekućine, vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

Dijabetes nikako nije i ne može biti prepreka da se vodi normalan život, bilo da se radi o dječjoj dobi, adolescentskoj, odrasloj ili staračkoj dobi. Svakako je moguće imati dijabetes i voditi normalan život, izvršavati svakodnevne obaveze, ostati trudan i roditi, dojiti i biti majka. Iako je dojenje dinamičan proces koji se mijenja ovisno o obavezama i djetetovim potrebama, važno je da majka vodi računa o svojoj prehrani i terapiji. Dijete sa sobom nosi jako puno novih situacija, te majke ponekad nemaju vremena za sve obaveze koje bi htjele. Baš zbog ovih razloga, nađite vrijeme kako bi ste kontrolirali razinu šećera u krvi i surađivali s liječnicima i dijabetolozima. Svaka majka želi svome djetetu pružiti najbolji mogući početak života. Ne počinju li sve najbolje želje time što ste vi kao majka ispunjeni i zdravi? Sve ove koristi dolaze s dojenjem, stoga je zaključak da majke trebamo poticati na dojenje.

Vrijednosti razine glukoze u krvi
Vrijednost razine glukoze u krvi trebala bi biti ispod 5,2 mmol/L natašte, a manje od 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka. Dnevno se preporučuje otprilike 4-8 puta mjerenje glukoze u krvi. Što je kvalitetnije određena razina šećera u krvi prije trudnoće, to će tijek i ishod trudnoće biti uspješniji. Što se tiče prehrane, energetski unos se preporučuje na podijeljenih 5-6 obroka dnevno koji se sastoje od 55% ugljikohidrata, 20% proteina i 25% masti. Pretile žene bi trebale biti na smanjenoj kalorijskoj prehrani, a doza inzulina bi trebala biti individualno određena.
Porod se može završiti vaginalnim i carskim putem, a posljednjih nekoliko godina sve se više prakticira carski rez zbog brojnih komplikacija tijekom trudnoće.

Što je s lijekovima?
Inzulinska terapija ne stvara nikakve probleme pri dojenju. Međutim, svakako se preporučuje savjetovanje s liječnikom o najnovijim informacijama o drugim lijekovima koje koristite.
Gestacijski dijabetes se pojavljuje tijekom trudnoće, a sa sobom povlači i druge probleme kao što je prijevremeni porod, carski rez, hipoglikemija i slično.

Američko udruženje dijabetologa donosi 4 savjeta kako pomoći majkama s dijabetesom:
– Jedite prije dojenja ili nakon njega
– Pijte puno tekućine, uglavnom se preporučuje voda ili druga tekućina bez kofeina, negazirana
– Imajte nešto pored sebe ako vam padne šećer kako ne biste prekidali dojenje
– Savjetujte se s liječnikom o posebnom režimu prehrane dok dijete. Budite svjesni da dojenje iziskuje dodatnu energiju i utječe na razinu glukoze u krvi.

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava