parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Što je dijabetes?

Kako objasniti diabetes mellitus odnosno šećernu bolest?

Diabetes mellitus odnosno šećerna bolest je najčešća bolest endokrinog sustava (sustava žlijezda s unutarnjim izlučivanjem), pri kojoj gušterača prestaje proizvoditi inzulin, proizvodi premalo inzulina ili su stanice tijela otporne na proizvedeni inzulin. Šećerna bolest je karakterizirana kroničnom hiperglikemijom, tj.povišenom razinom glukoze (šećera) u krvi zbog nemogućnosti iskorištavanja glukoze iz hrane kao izvora energije.

Da bi glukoza mogla dospjeti u stanice, potreban je hormon žlijezde gušterače, inzulin, koji „otvara“ stanična vrata i omogućuje ulazak glukoze iz krvi u stanice. Izvor glukoze u krvi jesu ugljikohidrati koje unosimo hranom, a koji se razgrađuju u probavnom sustavu i time osiguravaju energiju za život, ali i jetra koja skladišti i proizvodi manje količine glukoze procesom glukoneogeneze.

Ako nema dovoljno inzulina, razina glukoze u krvi će biti visoka, a višak će se nastojati izlučiti putem bubrega uz simptome učestalog mokrenja, pojačane žeđi, stalnog osjećaja gladi, neobjašnjivog gubitka na tjelesnoj masi, zamućenje vida i sl. Ako se takvo stanje ne liječi, može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija jer se oštećuju svi dijelovi tijela i dolazi do promjena na krvnim žilama i živcima.
Postoje dva tipa šećerne bolesti, a to su šećerna bolest tipa 1 i šećerna bolest tipa 2.

Šećerna bolest tipa 1 (inzulin ovisan oblik)

Ovaj tip šećerne bolesti javlja se češće u mlađoj životnoj dobi, prilično brzo odnosno u kratkom vremenu. Manje od 10% oboljelih od šećerne bolesti ima tip 1. U ovom slučaju gušterača prestaje proizvoditi inzulin zbog oštećenja B-stanica zaduženih za njegovo stvaranje ili proizvodi male količine inzulina. Liječenje uključuje nadoknadu inzulina davanjem injekcija i treba se prilagoditi pojedincu ovisno o razini glukoze u krvi.

Šećerna bolest 2 (inzulin neovisan oblik)

Ovaj tip šećerne bolesti javlja se većinom u srednjoj ili starijoj životnoj dobi,  polako tijekom duljeg vremena i najčešći je tip šećerne bolesti. Pretilost može dovesti do pojave šećerne bolesti tipa 2 i u mlađih osoba budući da je debljina jedan od čimbenika rizika. U ovom slučaju gušterača proizvodi inzulin, ali stanice su otporne na njegovo djelovanje ili gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za tjelesne potrebe. Uz pretilost, tj. nakupljanje masnog tkiva u području struka, ostali čimbenici rizika uključuju nasljeđe, povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, šećernu bolest tijekom trudnoće, poremećenu toleranciju glukoze, sindrom policističnih jajnika i sl. Često se javlja bez simptoma, pa se otkrije tek nakon pojave kroničnih komplikacija.

 

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava