parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Što pitati liječnika?

Vjerojatno u glavi imate neka pitanja za svog liječnika vezana uz dijabetes, a kada dođete na pregled potpuno ih zaboravite ili je velika gužva pa ne dobijete sve odgovore.

Kod svake posjete liječniku, ponesite popis pitanja kako biste bili sigurni je li dobro ono što radite odnosno kako se brinete o dijabetesu.

Ovo su neka od pitanja koja bi mogla poslužiti kao dobre smjernice.

  • Kada je posljednji put testiran moj HbA1c? Koje su moje ciljne vrijednosti? Kako da dođem do normalnog raspona, na što sve trebam paziti? Na temelju vrijednosti koje Vam liječnik zada, zamolite ga da popričate o najboljoj praksi ili da Vas educira kako postići još bolju razinu A1c?

 

  • Koji su rezultati mog lipidnog profila? Zašto su bitni ti rezultati? Kako mogu napraviti test lipidnog profila, koje su pripreme prije ove pretrage? Naime, test lipidnog profila radi se natašte, a trebao bi se raditi svakih 5 godina u prosjeku, a procjenjuje se razina dobrog I lošeg kolesterola u krvnim žilama. Ovaj test bitan je jer predviđa bolesti srca I krvnih žila.

 

  • Koliko često trebam provjeravati razinu glukoze u krvi? Koliko puta dnevno I kada točno? Ovisno o tipu dijabetesa, liječnik će Vam dati preporuke. Vaš liječnik bi trebao razgovarati s Vama kako bi osmislio dnevni raspored testiranja na temelju vaših dnevnih aktivnosti. Vrlo je važno da Vas liječnik educira o tome kako se uopće mjeri razina šećera u krvi I u koje doba dana je prikladno to raditi.

 

  • Što su to smjernice u prehrani, a što je zdravi tanjur? Što su ugljikohidrati, masti I proteini? Što je dijabetička dijeta? Što ne smijem jesti? Postoji uobičajena zabluda vezana uz dijabetičare, a to je da ništa ne smiju jesti. Istina je da je svaka osoba drugačija! S liječnikom I medicinskom sestrom trebate razgovarati o prehrani, što ste do sada jeli I kako ste se hranili da Vas savjetuju. Važno je biti iskren jer će Vam samo tako moći pomoći.

 

  • Kako bi trebale izgledati moje noge? Kako da ih pregledavam? Na što trebam obratiti pažnju? Vi biste si svakodnevno trebali pregledavati stopala. Uočite li rane, ljuskice ili bilo kakve druge promjene važne su za naglasiti liječniku. Vidjet ćete da Vam je cirkulacija smanjena, stoga je važno pregledavati stopala svakodnevno.

 

  • Kako da se brinem o svom vidu? Na što trebam paziti? Kada posjećivati oftalmologa? Provjerite s liječnikom kada raditi provjeru očiju I očnog tlaka. Svi ljudi s dijabetesom imaju rizik od retinopatije, bude svjesni da čim uočite promjene u vidu upozorite liječnika.

 

  • Zašto provjeravati krvni tlak? Koliko puta dnevno? Liječnik će Vas savjetovati o pravilnom načinu mjerenja krvnog tlaka, I koji tlak je u normalnom rasponu.

 

  • Što je mikroalbuminurija? Zašto trebam provjeravati svoje bubrege? Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od obolijevanja bubrega I zatajenja, a takva se oštećenja mogu zaustaviti I usporiti. Zato je važno mjeriti sposobnost rada bubrega, a liječnik će Vas savjetovati o najboljem načinu očuvanja zdravlja bubrega.

 

  • Što još mogu pitati…

Nije loše razmisliti o drugim pitanjima koja se odnose na dijabetes I njegov utjecaj na zdravlje. Razgovarajte s liječnikom I medicinskom sestrom, a dodatne informacije možete dobiti prateći našu web stranicu…

 

Sandra Drljo

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava