parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Što kada mi dijagnosticiraju dijabetes?

Hemoglobin A1C je test koji će pokazati prosjek vrijednosti razine šećera tijekom zadnja dva do tri mjeseca koliko ste mjerili. Ovim testom se mjeri postotak šećera u krvi, a što je veća razina to ćete imati više hemoglobina uz šećer.

Ako Vam ovaj test, A1C, nije dostupan ili ste trudni ili je prisutno stanje s neuobičajenim oblikom hemoglobina – Liječnik može koristiti neke druge testove:

  • Normalno mjerenje razine šećera u krvi koje će se uzeti u neko neodređeno vrijeme. Bez obzira kada ste zadnji puta jeli, povišena razina šećera ukazuje na dijabetes osobito ako ste primijetili češće mokrenje i konstantnu žeđ.
  • Ispitivanje razine šećera u krvi tijekom noći, obično oko 2 i 3 ujutro.
  • Osim ovih testova krvi, liječnik može provjeriti i prisutnost ketona u mokraći koji mogu upućivati na dijabetes.

Postavljena mi je dijagnoza. I što sada?

Nakon početnog straha, bijesa i tuge… I još nekih drugih emocija, pokušajte prihvatiti svoje stanje! Posjetite svoga liječnika kako bi Vam dao upute za upravljanje dijabetesom. Razgovarajte s njime o ciljnom rasponu i drugim čimbenicima koje mogu pomoći da se stanje dovede u red.

Povremeno će Vam liječnik uzimati uzorke krvi i urina kako bi se provjerila razina kolesterola, funkcija štitnjače, funkcija jetre i funkcija bubrega. Jednako tako, provjeravajte svoj krvni tlak redovito, provjeravajte vrške prstiju gdje testirate razinu šećera a ne zaboravite redovito pregledavati mjesta gdje si dajete inzulin.

Što uključuje liječenje?

  • Redovito uzimajte inzulin. Možda se ponekad nećete sjetiti jeste li ga uzeli, ili ste ga uzeli više/manje nego što je uobičajeno. Svašta se događa, niste jedini!
  • Naučit ćete računati ugljikohidrate, masnoće I proteina. Zato ćete jesti zdraviju hranu!
  • Češće ćete nadzirati razinu šećera u krvi.
  • Morat ćete se uključiti na redovito tjelesnu aktivnost. Davanje inzulina sa sobom nosi dobivanje na tjelesnoj težini… Kako biste to spriječili, trebat ćete vježbati!

Što je s lijekovima?

Od lijekova na prvome mjestu treba se naći Vaš inzulin.

Dodatni lijekovi koje možete dobiti, ako se ne pridržavate navedenih smjernica, su lijekovi za povišen krvni tlak, aspirin (kako biste zaštitili srce) i lijekove za snižavanje kolesterola.

 

Autor:

Sandra Drljo

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava