Stres naš svagdašnji – spriječiti, prepoznati, liječiti

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Suvremeni tempo života diktira dugo radno vrijeme, neprestan sjedilački položaj tijela, brojne obiteljske obaveze…

Sve ove pojave uzrokuju stres! Baš zbog toga, slobodno vrijeme ljudima je više nego dragocjeno.

Stres, bio on fizički ili mentalni, dokazano djeluje na promjenu razine šećera u krvi, što uzrokuje brojne probleme dijabetičarima. Iako stres može utjecati na kontrolu dijabetesa, izravno i neizravno, može biti uzrokovan različitim dijabetičkim čimbenicima poput dijagnoze dijabetesa, prilagodbe na režim liječenja ili psihički pritisci.

Što je stres uopće?

Jednostavno rečeno, stres je stanje emocionalne napetosti koja se javlja kada osjećamo da se teško nosimo s pritiskom. Kada osjećamo da nas je obuzeo stres, tijelo brzo reagira na način da oslobađa hormone stanicama koje daju pohranjene masti i glukozu kako bi tijelo pobjeglo od opasnosti. Tijekom vremena, fizički i psihički stres može dovesti do depresije i drugih mentalnih problema.

Što uzrokuje stres?

Živimo u stresnom društvu koje neprestano stavlja nove stvari pod pritisak, neprestano moramo biti dostupni preko računala ili mobitela. Taj je pritisak ponekad prevelik da bismo s njime samostalno mogli rukovati i izlaziti na kraj, te se javlja osjećaj da smo „pod stresom“. Upravo se ovakav osjećaj manifestira na način da uzrokuje jednostavne komplikacije poput povišenog krvnog tlaka, utječe na brak i odnose, odnos roditeljstva i djece, kao i brojne zdravstvene probleme uzrokovane stresom, kao i financijsku nesigurnost.

Postoji li poveznica dijabetesa i stresa?

Ozbiljna i kronična stanja mogu uzrokovati mnogo stresa i pritiska kod dijabetičara. To može uzrokovati teže kontroliranje razine šećera u krvi, koja je u većini slučajeva samo nadodana frustraciji i stresu.

Na koji način stres može utjecati na moj dijabetes?

Opće poznato je da dijabetičari koji su redovito pod stresom trebaju češće kontrolirati razinu glukoze u krvi. Jedan od razloga za to je da stres hormona poput kortizola povećava količinu šećera u krvi. Visoke razine kortizola utječu na povišenu razinu šećera u krvi, što kasnije može dovesti do brojnih posljedica. Konstantan stres i frustracije uzrokovane dugoročnim problemima s regulacijom glukoze u krvi dijabetičari mogu nositi, te s tim apsolutno zanemariti brigu o sebi i svome tijelu. Tako primjerice, mogu početi ignorirati razinu šećera u krvi ili ju jednostavno zaboraviti provjeriti. Ovakvim postupcima mogu se donijeti loše životne odluke kao što je manjak tjelovježbe, procesuirana i „junk“ hrana na maniju, ispijanje povećane količine alkohola kao i pušenje. Sve ove komplikacije poznate su kao dijabetičko izgaranje. Iako stres mijenja razinu šećera u krvi, njegov utjecaj varira od osobe do osobe.

Kako mogu znati utječe li stres na moju razinu glikemije?

Jednostavnim načinom saznajte na koji način stres utječe na razinu šećera u krvi. Ocijenite razinu stresa na skali od 1 do 10, a svaki puta nakon toga provjerite razinu šećera u krvi. Zabilježite zapisani broj i čitanje glukoze. Na taj način, kroz nekoliko tjedana uzrok bi trebao izaći na van te biste trebali vidjeti da li se visoka razina stresa podudara s visokom razinom glukoze u krvi.

 

Izvor:
http://www.diabetes.co.uk/diabetes-destress.html

 

 

Rasprava