parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Testiranje na preddijabetes

Preddijabetes poznat je i pod drugim nazivom granični dijabetes.

Zašto? Vrijednosti razine šećera u krvi su povišene, možete dobiti dijabetes tipa 2 – ali još uvijek nije dovoljno povišeno da se može dijagnosticirati dijabetes.

Zato se ovo smatra svojevrsnim «sivim područjem» gdje imate veliku priliku utjecati na svoje zdravlje i podići kvalitetu života.

Nažalost, sve je više slučajeva s preddijabetesom što posebno zabrinjava jer se najčešće javlja kod radno aktivne populacije.

Što je krivac preddijabetesu?

Je li krivac sjedilački način života, prevelika dostupnost brze i prerađene hrane ili prevelika izloženost stresu? Možda kombinacija svega?

Na Vama je da se u ovom ključnom trenutku okrenete.

Samo ako ste dovoljno odlučni možete usporiti ili zaustaviti razvoj dijabetesa tipa 2.

Kako prepoznati preddijabetes?

Najčešće simptome ne prepoznajete dovoljno rano.

Zbog toga se obratite liječniku ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pretili, imate u obitelji osobu s dijabetesom, imate li povišen krvni tlak i masnoće ili imate li više od 35 godina.

Preddijabetes utječe na sve ljude, neovisno o rasi, spolu i dobi. Zato se testirajte!

Ako je razina šećera u krvi povišena od 6.8 mmol/L. Potražite savjet liječnika!

Ako je HbA1c povišen od 6.5%. Potražite savjet liječnika!

Je li moguće povezati simptome?

Simptomi se najčešće ne prepoznaju dovoljno rano. Međutim, imate li zamagljen vid, primijetite li stalno žeđanje i odlaske na zahod (mokrenje) kao i neprestani umor tada potražite savjet svoga liječnika. Ovo su simptomi dijabetesa tipa2.

Imate li povišene vrijednosti šećera u krvi, liječnik će Vas vjerojatno poslati da radite OGTT test (test oralne tolerancije glukoze).

Test traje dva sata, stoga se pripremite na mjerenje glukoze u krvi i mokraći u određenim razmacima.

Mogu li spriječiti razvoja dijabetesa tipa2?

Dobra je vijest ako se preddijabetes dovoljno rano dijagnosticira, sve se može preokrenuti! Možete spriječiti napredovanje bolesti samo ako dvije stvari u svome životu mijenjate:

Počnete se kretati (šetnja, trčanje, planinarenje, plivanje)

Počnete razmišljati što jedete (smanjite unos šećera, smanjite unos soli, smanjite unos alkohola i prestanete s pušenjem!) TZV: Zapadnjački način prehrane oslanja se na prerađenu hranu koju je dovoljno odmrznuti i obrok je spreman, smatra se doprinosom razvoju dijabetesa jer nema kvalitetnih masti, malo je vlakana i ne obiluje nikakvim hranjivim sastojcima.

Kako se liječi preddijabetes?

Za liječenje predijabetesa najprije trebate izgubiti na tjelesnoj težini što se može postići pravilnom prehranom i skromnim vježbanjem.

Svaki gubitak na težini može napraviti veliku razliku.

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava