parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Testiranje, zapisivanje … Samokontrola!

Najbitniji alat za ljude sa šećernom bolesti jest glukometar, aparat koji mjeri razinu glukoze u krvi.

Testiranje se provodi ubodom u prst manjom iglom – lancetom, a kap krvi prislanja se na testnu traku umetnutu u glukometar te se na temelju toga očitava broj.

Što znači taj broj?

Krajnji cilj jest postići vrijednosti između 4 do 6 mmol/L prije jela, odnosno 8 mmol/L nakon obroka. Naravno, te se brojke mogu proširiti ako govorimo o djeci i osobama s povećanim rizikom od hipoglikemije.

Koliko često?

Nema prave i jedinstvene brojke koliko često treba testirati razinu glukoze u krvi jer je svaka osoba posebna na svoj način.

Samostalnost

Samostalno testiranje i redovito korištenje glukometra, odnosno njegovu važnost može razumjeti samo osoba s dijagnosticiranom šećernom bolesti koja želi utjecati na poboljšanje svoga zdravlja. Treba utvrditi koje namirnice pojedinačno odgovaraju, bitna je informiranost i neprestana edukacija. Budite spremni i budite posvećeni edukaciji, šećerna bolest je stanje dijagnosticirano cijeli život te se nije lako nositi s njime.

Nedostatak?

Najčešći nedostaci na koje se žalimo su broj testnih trakica, odnosno njihov manjak. Također, manjak je motivacije i edukacije o tome kako interpretirati rezultate mjerenja razine glukoze u krvi. Nedostatkom se smatra i bol pri ubodu.

Stvar je rutine

Mnogi se od nas bore s kontrolom, borbom s karakterom i uklapanjem novih navika u životnu rutinu. Brojni su usponi i padovi, gotovo su svakodnevni stoga da bi došlo do što manje padova, neprestano treba planirati. Osjećaj da smo postigli neke rezultate koji su vidljivi i opipljivi pridonijet će očuvanju takve rutine i dobrim navikama.

Vaganje i omjeri

Hrana je potrebna da bismo mogli normalno raditi i funkcionirati, isto tako potrebno ju je procjenjivati. Možete imati samo dva obroka u danu, a dobit ćete različite izmjerene rezultate. Zbog toga je potrebno vaganje odnosno razmišljanje o omjerima nutritivne vrijednosti. Sve će ovo omogućiti točnijoj prosudbi pri donošenju odluka o hrani i analizi rezultata.

Pokušajte se kontrolirati i vidjeti što najčešće i u najvećoj mjeri konzumirate tijekom dana, koliko vježbate i što pijete. Vjerojatno se to čini teškim poslom i velikim izazovom, ali će pomoći izgradnji dobrog osjećaja, a navika se brzo stekne. Već kroz nekoliko tjedana vidjet ćete koliko će se to isplatiti i potaknuti vaše samopouzdanje.

Nemojte samo testirati…

Postoji velika razlika između testiranja koje radite jer znate da je po potrebno, i testiranja koje radite jer shvaćate koliko je važno za cjelokupan organizam. Kada osvijestite zašto se testirate, provjeravate ključno vrijeme i koja je hrana najbolji izbor, imate li kakve aktivnosti i koristite li dodatne lijekove.

Čuvajte svoju razinu glukoze u normalnim rasponima jer time čuvate svoje tijelo jer je jedino koje imate.

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava