parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Testiranje, zapisivanje … Samokontrola!

Jedan od glavnih samokontrolnih alata za ljude sa šećernom bolesti jest glukometar, aparat koji mjeri razinu glukoze u krvi.

Osim glukometra, testiranje se provodi ubodom u prst manjom iglom – lancetom, a kap krvi prislanja se na testnu traku umetnutu u glukometar te se na temelju toga očitava broj.

Što znači taj broj?

Krajnji cilj jest postići vrijednosti između 4 do 6 mmol/L prije jela, odnosno 8 mmol/L nakon obroka. Naravno, te se brojke mogu proširiti ako govorimo o djeci i osobama s povećanim rizikom od hipoglikemije.

Koliko često?

Nema prave i jedinstvene brojke koliko često treba testirati razinu glukoze u krvi jer je svaka osoba posebna na svoj način. Najjednostavniji odgovor o tome koliko često je potrebno testiranje obično je dva puta dnevno, prije i nakon obroka kako jelo ne bi utjecalo na razinu šećera. Osim toga, česta je pojava i testiranje prije i nakon spavanja, ako osoba smatra da se razina šećera diže odnosno pada tijekom noći.

Samostalnost

Samostalno testiranje i redovito korištenje glukometra, važnost ovoga može razumjeti samo osoba s dijagnosticiranom šećernom bolesti i želi utjecati na poboljšanje svoga zdravlja. Treba utvrditi koje namirnice pojedinačno odgovaraju, koja je dijeta najbolja za kontrolu, bitna je informiranost i neprestana edukacija koja utječe na smanjenje anksioznosti i slično. Budite spremni i budite posvećeni edukaciji i tumačenju rezultata, šećerna bolest je stanje koje je dijagnosticirano cijeli život te se nije lako nositi s njime.

Nedostatak?

Najčešći nedostaci na koje se žalimo su brojevi traka, odnosno njihov manjak. Također, manjak je i motivacije i edukacije o tome kako interpretirati rezultate mjerenja razine glukoze u krvi. Nedostatkom se smatra i bol, koja nije toliko rijetka. Često puta se zna dogoditi da je bol pri ubodu prisutna, međutim ne postoji nikakvo bezbolno rješenje za testiranje razine šećera u krvi. Bol u jagodici prsta česta je jer je visoka koncentracija živčanih završetaka na tome dijelu, uspoređujući s nekim drugim dijelom tijela.

Stvar je rutine

Mnogi se od nas bore s kontrolom, borbom s karakterom i uklapanjem novih navika u životnu rutinu. Brojni su usponi i padovi, gotovo su svakodnevni stoga da bi došlo do što manje padova, neprestano treba planirati unaprijed. Osjećaj da smo postigli neke rezultate koji su vidljivi i opipljivi pridonijet će očuvanju takve rutine i dobrim navikama. Počnite primjerice s injekcijama u isto vrijeme na istome mjestu.

Testirajte redovito, čak i ako ide sve po planu testirajte razinu glukoze u krvi.
Dođete li pak do hipoglikemije razmislite o tome jeste li uzeli previše inzulina za ručak, vježbate li kao i inače, jeste li vježbali prije, imate li inače takve rezultate prije odnosno nakon ručka ili je ovo izuzetak. Uklonite li ovakve faktore koji imaju ključnu ulogu u samokontroli, onda ćete uspone i padove lakše razumjeti stoga će biti više prilika u budućnosti.

Vaganje i omjeri

Hrana je potrebna da bismo mogli normalno raditi i funkcionirati, isto tako potrebno ju je procjenjivati. Možete imati samo dva obroka u danu, a dobit ćete različite izmjerene rezultate. Zbog toga je potrebno vaganje odnosno mjerenje dijelova hrane, a posebice pažnju treba posvetiti hrani s većom nutritivnom vrijednosti poput krumpira, riže, tjestenine ili žitarica. Sve će ovo omogućiti točnijoj prosudbi pri donošenju odluka o hrani i analizi rezultata.

Pokušajte se kontrolirati i vidjeti što najčešće i u najvećom mjeri konzumirate tijekom dana, koliko vježbate i što pijete. Vjerojatno se to čini teškim poslom i velikim izazovom, ali će pomoći izgradnji dobrog osjećaja i pripadnosti u igri, a navika se brzo stekne. Već kroz nekoliko tjedana vidjet ćete koliko će se to isplatiti i potaknuti vaše samopouzdanje.

Nemojte samo testirati…

Postoji velika razlika između testiranja koje radite jer znate da je po potrebno, i testiranja koje radite jer shvaćate koliko je važno za cjelokupan organizam. Kada osvijestite zašto se testirate, provjeravate ključna vremena i koja je hrana najbolji izbor, imate li kakve aktivnosti i koristite li dodatne lijekove.

Čuvajte svoju razinu glukoze u normalnim rasponima jer time čuvate svoje tijelo jer je jedino koje imate.

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava