parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati su jedan od najvažnijih izvora energije u organizmu. Oni se relativno brzo razlažu u glukozu i zato imaju izraženiji utjecaj na razine glukoze u krvi od masti ili proteina. Zato je bitno razviti svijest o ugljikohidratima kao važan faktor u upravljanju dijabetesom. 

Hrana koja sadrži ugljikohidrate

Ugljikohidrate pronalazimo u različitim količinama u raznolikoj hrani, a značajnije u hrani koja sadrži škrob kao što je riža, tjestenina i brašno (i zato i u tijestima, kruhu i drugoj hrani baziranoj na brašnu). Šećer je također vrsta ugljikohidrata.

Općenito, ugljikohidrate pronalazimo u svim vrstama voća i povrća, no, količina ugljikohidrata može značajno varirati. Tako na primjer količina ugljikohidrata značajno varira od celera koji sadrži skoro pa zanemarivu količinu, do krumpira ili agruma koji obično sadrže veće količine ugljikohidrata.

Voće i povrće koje sadrži veću količinu ugljikohidrata su:

  • – krumpir
  • – korjenasto povrće (poput cikle)
  • – mango
  • – banane
  • – kruške

Preporučena količina ugljikohidrata za dijabetičare

Jedna od najvećih debata u posljednjih nekoliko desetljeća vodi se upravo o količini ugljikohidrata koja se preporuča za osobe s dijabetesom. Preporuka prema Agenciji za standarde u hrani (FSA = eng. Food Standards Agency), jest da osobe s dijabetesom trebaju unositi količine ugljikohidrata ništa drukčije od osoba koje nemaju dijabetes. FSA također preporučuje da 50 % energije koja nam je potrebna za dan dolazi iz ugljikohidrata. To znači unos otprilike 225-300 g ugljikohidrata za osobe koje unose 2.000 – 2.500 kalorija dnevno.

Ugljikohidrati i razina glukoze u krvi

Važno je znati koliko se ugljikohidrata unosi tijekom pojedinog jela jer ugljikohidrati direktno utječu na razine glukoze u krvi. U idealnim uvjetima, količina inzulina koju organizam sam proizvodi plus količina inzulina koju unosimo na drugi način, trebala bi biti jednaka količini ugljikohidrata koju unosimo hranom.

Dijabetes tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1, količina inzulina koju organizam proizvodi jest mala ili zanemariva količina. Kao rezultat toga, osobe s dijabetesom tipa 1 moraju obratiti pozornost na ujednačavanje doze inzulina s količinama ugljikohidrata unesenih hranom u svakom obroku.

Ponekad je pravilna procjena sadržaja ugljikohidrata u pojedinim namirnicama dosta teška pa se treba dobro educirati u svim mogućim izvorima. Ako nekada niste sigurni najbolje se obratiti liječniku nutricionistu.

Dijabetes tipa 2

Osobe s dijabetesom tipa 2 mogu samostalno proizvoditi inzulin, ali na njega nisu u mogućnosti kvalitetno reagirati kao ljudi koji nemaju dijabetes. Takvo stanje nazivamo inzulinska rezistencija. Normalna pojava u organizmu tada je da proizvodi više inzulina kako bi pomogao u razgradnji i dovođenju glukoze u sve stanice organizma.

Općenito, što više ugljikohidrata unesemo hranom, to će se organizam više mučiti da bi proizveo dovoljne količine inzulina, Kao rezultat toga, osobe s dijabetesom tipa 2 imaju veću vjerojatnost za visoke razine glukoze u krvi ili će trebati veće doze lijekova.

Ugljikohidrati i debljanje

Kada se ugljikohidrati u organizmu razlažu u glukozu u krvi, organizam tada:

  • – koristi inzulin da bi opskrbio stanice u tijelu energijom
  • – koristi inzulin da bi pretvorio višak glukoze u krvi u masti za pohranu energije

Ugljikohidrati proizvode energiju i kada ih se unosi previše oni mogu utjecati na dobivanje težine, upravo zbog skladištenja viškova u masti. Zato je bitno biti svjestan potrebne količine ugljikohidrata, da bi se spriječio dobitak na težini.

Količina kalorija potrebnih za dan drukčija je kod svakoga od nas pa ukoliko niste sigurni koja je odgovarajuća količina za Vas, obratite se svom doktoru za savjet.

Visoki kolesterol

Iako se dugo vjerovalo da je glavni uzrok visokog kolesterola unos masti, istina je da je prevelik unos kalorija (u bilo kojem obliku) glavni krivac za kolesterol. Prevelike količine bilo čega pa tako i ugljikohidrata i masti mogu utjecati na porast razine kolesterola.

 

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava