parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Zašto ne biste smjeli preskakati doručak?

Životni stil danas je ubrzaniji nego prije, a to sa sobom povlači brojne probleme. Što se tiče doručka, sve ga češće preskačemo i onda se često dogodi da nam je ručak prvi obrok u danu. Neprestano slušamo kako preskakanje doručka nije zdravo, i kako je posebno opasno za dijabetičare. Naime, nedavno je provedena studija u kojoj su dijabetičari bili ispitanici i bili su zamoljeni preskakati doručak tijekom mjesec dana. Liječnici su ih kontinuirano nadzirali i mjerili razinu šećera u krvi neposredno prije ručka. U vrijeme ručka i večere, razina šećera u krvi bila je čak 37% viša u usporedbi s dijabetičarima koji su normalno doručkovali.

Što se točno događa u tijelu?
Preskakanje doručka dovodi do povećane sekrecije glukagona koji ima funkciju povećavanja razine šećera u krvi. Osim toga, beta stanice gušterače koje proizvode inzulin ne rade dovoljno dobro te su oslabljene nakon svakog objeda. Isto tako, povišena razina šećera u krvi povezana je s ranijim razvojem komplikacija srčane bolesti. Zbog ovih razloga se preporučuje imati raznolik doručak, a laganiju večeru.
Preskačete li doručak tijekom duljeg vremena, doći će do inzulinske rezistencije.

Inzulinska rezistencija je stanje u kojemu je potrebna veća količina inzulina kako bi razina šećera u krvi bila normalna. Osim inzulinske rezistencije, preskakanje doručka povezano je s epidemijom pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Pokušat ću jednostavno opisati što se događa u tijelu.
Tijekom nekog vremena preskakanja doručka, u tijelima dijabetičara bit će zabilježen nagli skok razine šećera u krvi, nakon ručka i večere. Beta stanice gušterače gube svoju funkciju, pa im treba puno više vremena da se oporave. Baš zato što im treba više vremena, nastaju male i kasnije reakcije inzulina koji postaje neučinkovit. U skladu s ovim objašnjenjem, mogu Vam jedino toplo sugerirati da nikako ne preskačete doručak jer to radi veliku štetu organizmu.

Tijelo će oslabiti bez doručka

Izbjegavanje doručka opasno je za nastanak i razvoj dijabetesa, ali i po zdravlju srca i krvnih žila, izaziva probleme s pamćenjem, koncentracijom i povećava rizik od pretilosti. Doručak utječe na stabiliziranje razine šećera u krvi i smanjenje potrebe za hranom. Preskačete li doručak, postoje veće šanse da posegnete za slatkišima i time naglo podignete energiju i raspoloženje, a isto tako ju i naglo spustite.

Doručak za pozitivan stav!
Redovito doručkovanje utječe na podizanje raspoloženja, a njegovo izbjegavanje iscrpljuje i umara. Zbog toga, doručkujte i imajte pozitivan stav! Međutim ,pazite što jedete. Svakako se preporučuje da se u prvi obrok uključe vlakna, a izbjegava šećer, zasićene masti i kolesterol.

Koji je Vaš najdraži doručak?

 

 

Podijeli ovu vijest s ostalima

Rasprava