parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Inzulin u tabletama – san većine osoba s dijabetesom na inzulinskoj terapiji

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Uvođenje inzulinske terapije oboljelima od šećerne bolesti oduvijek je praćeno nelagodom zbog straha od igle, boli, uzimanja inzulina u javnosti i tako redom.

Već tamo 90-ih godina istraživanja su pokazala kako je moguće da dijabetičar inzulin uzima i inhalatornim putem (slično pumpici koju koriste asmatičari), a dio studija vezanih za inhalatorne inzuline je rađen i u Hrvatskoj prije otprilike 10 godina. Osobe s dijabetesom koje su tada bile uključene u studije nisu nalazile velike prednosti inhalatornih inzulina zbog kompliciranog postupka u odnosu na klasično uzimanje inzulina brizgalicom.

Zašto inzulin ne možemo uzimati kao sve ostale tablete odgovoran je naš probavni sustav koji bi bjelančevinu (inzulin) vrlo brzo razgradio.

U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences prošli je mjesec objavljen članak u kojem  istraživači tvrde kako su pronašli način uzimanja inzulina oralnim putem. Svoj pristup usporedili su sa švicarskim nožićem koji ima brojne alate za sve zapreke koje se mogu naći na putu inzulina. Uz to, takav oralni inzulin pokazao je odličnu stabilnost i na sobnoj temperaturi (2 mjeseca) i u hladnjaku (4 mjeseca).

Istraživači su ovaj način primjene lijekova nazvali „svetim gralom“ jer će olakšati oralnu primjenu za niz drugih proteinskih lijekova.

Od ovakvog načina primjene inzulina možemo očekivati daleko veću adherenciju, odnosno bolje pridržavanje uputa od strane dijabetičara, što će u konačnici rezultirati boljim rezultatima liječenja šećerne bolesti.

Kada možemo očekivati ovaj inzulin u redovnoj uporabi teško je reći, no za sada sve stoji na laboratorijskim istraživanjima i animalnim modelima.

 

Svakako s nestrpljenjem čekamo da istraživanje dođe do kliničke faze, a vi?

 

Rasprava