404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/org992.txt (port 80)

Kulinarski savjeti za sve oboljele od dijabetesa

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Uz pravilnu prehranu možemo lakše kontrolirati dijabetes, no što zaista znači pravilna prehrana? Donosimo Vam savjete i trikove kako prehranu bolje organizirati.

Lako je napraviti promjene u kuhinji

Pripremate li jušna jela, variva ili juhe, savjet je da zaboravite na zapršku! Naime, zaprška se radi tako da se brašno preprži na vrućem ulju – što je prilično štetno. Naime, preprženo brašno može izazvati žgaravicu u želudcu zbog jačeg lučenja kiseline. S druge strane, zaprškom unosite bespotrebne dodatne masnoće i ugljikohidrate.

Savjet: Umjesto zaprške brašnom, mijenjajte zapršku tako da kuhate krumpir kojeg ćete na kraju propasirati pa će zgusnuti varivo. Ino, ako Vam je ipak zaprška draži oblik onda razmutite brašno s malo hladne vode i to dodajte u varivo kako bi se zgusnulo.

Kuhate li domaću juhu s mesom i povrćem, vidjet ćete krugove masnoće na vrhu. Ovo su bespotrebne masti koje biste unijeli.

Savjet: Ako ste skuhali juhu dan ranije, procijedite ju i stavite u hladnjak. Na vrhu će biti stvrdnuta masnoća koju ćete lakše maknuti. S druge strane, ako poslužujete tek skuhanu vruću juhu, a želite otkloniti masnoću – salvetom ili papirnatom maramicom na vrhu juhe pokupite masnoću.

Pripremate li pire krumpir, a u njega dodajete vrhnje i maslac kako bi bio kremastiji? Želite li to izbjeći?

Savjet: Nakon što ste krumpir skuhali, propasirali, dodajte nekoliko žlica mlijeka i posolite. Ako želite izbjeći maslac i vrhnje, dodajte žlicu kefira ili čvrstog jogurta i dobro izmiješajte.

Želite li napraviti pljeskavice s mljevenim mesom?

Savjet: Na svakih 100 grama mljevenog mesa dodajte 20 grama namočenog kruha (kojeg ste procijedili prije toga). U pljeskavice dodajte sitno nasjeckanu glavicu crvenog luka, žutanjak i začine. Pljeskavice pecite u pećnici na masnom papiru, najprije 15 minuta pokriveno alu folijom, a onda maknite alu foliju i zapecite s druge strane.

Jedu Vam se palačinke, a htjeli biste da budu što zdravije?

Savjet: Smjesu za pečenje palačinki napravite tako da u mlijeko umiješate dva žutanjka, brašno, prašak za pecivo i dobro izmiješate. U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i onda sjedinite ove dvije smjese. Palačinke pecite na vrlo malo ulja, a nadjenite ih svježim voćem.

Juha od rajčice je nešto što nas vraća u djetinjstvo. Međutim, i koncentrat rajčice krcat je šećerom i solju – pa kako napraviti zdraviju verziju?

Savjet: Nekoliko većih rajčica skuhajte u vrućoj vodi i onda im odstranite kožicu. Nakon toga nasjeckajte ih na manje komade, propasirajte pa dodajte običnu vodu, oguljen krumpir nasjeckan na kockice i nastavite kuhati još 20 minuta. Pri kraju kuhanja taj krumpir propasirajte kako bi se juha zgusnula i dodajte začine po želji.

 

Ovdje su Vam dostupni naši savjeti vezani uz prehranu.

 

Rasprava