parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Mogu li imati dijabetes i jesti u restoranima?

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Jeste li čuli da postoje restorani prilagođeni osobama s dijabetesom? U našoj okolini takve nismo uočili, ali postoje trikovi s menijima u restoranima!

Imate li dijabetes vrlo dobro znate koliko je prehrana važna. Prilično ju je lako organizirati kada obroke pripremate doma.

Nema potrebe da odbijate pozive u restoran samo zbog toga što imate dijabetes. Odaberite zdraviji obrok s menija – pri čemu imajte na umu da i oni imaju dodane masnoće i šećere. Međutim, nađete li se u restoranu na kojem nema zdravijeg obroka, ne brinite!

Isto tako, imajte na umu da vrijeme kad jedete u restoranu nije vaše uobičajeno vrijeme kada jedete. To sa sobom nosi  planiranje jer morate lijekove ili inzulin prilagoditi obroku.

Za svaki slučaj, ponesite grickalice sa sobom u slučaju da je gužva u restoranu kako biste izbjegli hipoglikemiju dok čekate.

Biranje s menija

Bez obzira na to jedete li često u restoranima ili vrlo rijetko, obratite pažnju na vrstu hrane koju jedete. Primjerice, ako ste došli u restoran brze hrane i okruženi ste pizzama, kremastim umacima, hamburgerima ili slatkišima – vjerojatno znate da će razina šećera u krvi porasti što kasnije dovodi do povećanja tjelesne težine, kolesterola, krvnog tlaka itd. Iako se takva hrana ne može zauvijek izbjegavati svakako je savjet da se držite zdravijih namirnica.

Nekoliko savjeta kada birate obrok s menija

Predjelo. Jela pržena u dubokom ulju, ili prekrivena bogatim slojem umaka krcata su kalorijama i masnoćama. Birajte voće ili povrće kao predjelo.

Glavno jelo. Ako je moguće, tražite više povrća i malo manje mesa. Pečeni, prženi ili pire krumpir (koji uključuje dodani maslac) bogati su kalorijama.  Ako možete, umak i priloge naručite sa strane kako biste bolje kontrolirali što se nalazi na tanjuru.

Desert. Nađe li se omiljeni kolač ili puding na meniju – naručite ga i podijelite s prijateljem. Ima li na istome količina šlaga, kreme ili drugog umaka zatražite desert bez toga. Svježe voće idealan je izbor.

Piće. Kada ste u restoranima vjerojatno dolazite u napast naručiti si gazirano piće, čašu vina ili piva. Međutim, obična voda ipak bi bila pametniji izbor jer neće utjecati na povećanje razine šećera u krvi.

Zamjena okusa, o čemu se radi?

Tražite li zdravije obroke pokušajte miješati okuse – gorko i kiselo primjerice? Hrana će primiti drugačiji okus a vi ste sigurni da ste odabrali zdraviju verziju obroka!

U praksi …

Mesna jela. Dobar izbor = odrezak bez umaka, pečena grill piletina. Loš izbor je odrezak u umaku, pohano meso, pečeno meso s dodatnim umacima.

Riblje jelo. Dobar izbor = pečeni losos ili tuna, riba u pećnici ili na tavi s minimalno ulja, salata od tune. Loš izbor = pohani oslić, prženi škampi, riba u umaku.

Tjestenina. Dobar izbor = tjestenina s povrćem u umaku od rajčice, špageti Bolognese, tjestenina s tunom. Loš izbor = tijesta sa sirom, kremastim umacima, lazanje.

Jela s povrćem. Dobar izbor = paprike punjene povrćem, omleti s povrćem, riža s povrćem. Loš izbor = zapečeno povrće s umakom, pohano povrće ili prženo u dubokom ulju.

Rasprava