parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Noga glavu čuva

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Kombinacija opasna po zdravlje: Dijabetes i začepljene arterije

Zbog zabrinjavajućih brojki koje govore da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4.000 amputacija cijele ili dijela noge, Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) organiziraju 11. svibnja s početkom u 11.55 sati na Cvjetnom trgu javnozdravstveni događaj pod nazivom “Noga glavu čuva” – akcija protiv amputacija.

U sklopu akcije “Noga glavu čuva“ organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa (omjera arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici). To je najbrži i najjednostavniji način otkrivanja ranog periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

 

DIJABETES je vrlo važan dodatni uzročnik začepljenja arterija nogu. Bolesnici koji istovremeno imaju PAB i dijabetes u većem su riziku od teških posljedica za zdravlje u usporedbi sa zdravim pojedincima. Rizik od amputacije noge je 10 puta veći u ljudi koji istovremeno imaju PAB i dijabetes.

 

Uz dijabetes oko 70% slučajeva PAB-a može se povezati s rizičnim čimbenicima kao što su starija životna dob, pušenje, povišeni arterijski tlak, povišeni kolesterol, povijest bolesti u obitelji. Također je važno istaknuti da PAB teže pogađa žene, jer se obično dijagnosticira kad je bolest u uznapredovaloj fazi!

 

S pravovremenom dijagnozom periferne arterijske bolesti mogu se izbjeći teške posljedice. Mjerenjem gležanjsko-nadlaktičnog indeksa (ABI) najjednostavnije se može utvrditi arterijska cirkulacija odnosno koliko su prohodne vaše arterije. AB indeks je omjer arterijskih tlakova nadlaktice i potkoljenice. Mjerenje je brzo, bezbolno i jednostavno te ga može obaviti i obiteljski liječnik.

 

Spašavanje noge može produžiti život. Amputacije povećavaju rizik od smrti za 48 do 71 posto! 

Udruga HEVI poziva osobe koje su starije od 50 godina i imaju dijabetes u subotu na Cvjetni trg na besplatno mjerenje AB indeksa, jer pomaže ranom otkrivanju bolesti i može spriječiti amputacije.

 

NOGA GLAVU CUVA plakat

 

Rasprava