parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Simptomi hipoglikemije

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Koji su rani simptomi hipoglikemije, a koji kasni?

Rani simptomi hipoglikemije ukazuju na pad razine glukoze u krvi, dok se kasniji simptomi pojavljuju kada je razina glukoze u krvi toliko niska da niti mozak nije svjestan što se događa.

Rane simptome hipoglikemije možete prepoznati po znojenju, drhtanju, osjećaju tjeskobe, blijedoj koži, lupanju srca i osjećaju gladi.

Možda nećete imati sve simptome, ali ovo su najčešći. Redovito testiranje razine glukoze u krvi dat će vam točnu informaciju. Imajte na umu, ako imate barem jedan od simptoma a razina glukoze u krvi niža je od 4 mmol/L, poduzmite sve kako ne biste došli do stanja hipoglikemije.

S druge strane, kako razina glukoze u krvi pada ispod 3 mmol/L vaš mozak više neće primati dovoljnu količinu glukoze. Praktično to znači da ćete biti svjesni pada u hipoglikemiju ali nećete moći razmišljati dovoljno jasno kako si pomoći.

Neki od simptoma koji se pojavljuju u ovoj fazi su poteškoće s koncentracijom, osjećaj dezorijentiranosti, nemogućnost kontrole ponašanja, agresivno ponašanje, zamagljen vid i glavobolja. Zbog ovakvih problematičnih simptoma vaša okolina bi trebala znati prepoznati i biti upoznata s prvim znakovima kako mogu biti od pomoći.

Ulazak u ovu fazu kasnijih simptoma može nastupiti čak i dva sata nakon pojave prvih znakove, a češće se javi nakon 15 minuta.

Istina ili mit

Mit: Ako se hipoglikemija pojavi tijekom noći, a vi se ne probudite možete umrijeti.

Istina: Hipoglikemija vas najčešće probudi tijekom noći. Međutim, nastavite li spavati vaše će tijelo će na kraju ispraviti vaše glikemije tako da će pretvoriti glikogen iz jetre u glukozu i otpustiti u krvotok.

Moje iskustvo:

Tijekom godina naučio sam da ne bi trebao jesti puno hrane kada osjećam rizik od pojave hipoglikemije. Obično mi je 15-20 grama ugljikohidrata dovoljno jer sprječava da mi razine glukoze u krvi ne naraste previše.“

Potrebno je iskustvo kako biste točno odredili koliko ugljikohidrata trebate da biste spriječili hipoglikemiju jer ako pojedete previše može doći do hiperglikemije. Savjet: Svakako provjerite razinu glukoze u krvi kada se budete osjećali bolje.

Rasprava