404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/org992.txt (port 80)

U zdravlju i bolesti

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Davno su se zavjetovali na onu staru „u zdravlju i bolesti“ zauvijek zajedno. Što se promijenilo u odnosu kada je dijagnosticiran dijabetes?

Brak je stabilan i čvrst zadnjih trideset godina. Od prvog dana do danas moj je muž je prema meni izuzetno pažljiv. Što se promijenilo u našem odnosu od kad sam dobila šećernu bolest tipa 2? Kako razgovarati s ostatkom obitelji?

Puno toga, ali njegovo ponašanje ne.

Dapače, nekako imam osjećaj da je moj najveći dar milijun stvari koje je radio za mene kako bi dobro živjela s ovom bolešću. Kada sam završila kod liječnika s dijagnozom, nisam znala baš ništa o dijetama, vježbanju, razini šećera u krvi, masnoća,a (HDL i LDL) i hrpi drugih stvari. U tom trenutku mi je bila najvažnija emocionalna podrška od mog muža i djece. Ponajviše od muža jer živimo sami.

Prvi osjećaji ljutnje, tjeskobe i frustracije u početku su bili usmjereni na mene jer sam se okrivljavala za bolest, a onda i na njega. Danas, s odmakom od nekoliko godina nema tih osjećaja i zapravo mi nije jasno zbog čega su se javili.

Podrška moga muža u pogledu inzistiranja na svakodnevnim šetnjama, pripremi hrane i uzimanja lijekova od velike mi je pomoći. Koliko su bitni savjeti za ostatak obitelji?

Svakodnevica

Banalna situacija u kojoj mi je pomoć sve što trebam dogodila se prije nekoliko dana. Prala sam prozore kuće i osjećala sam da mi nije dobro, počela sam se strahovito preznojavati. To sam prepisivala ljetnim mjesecima i sparini. Sve dok nisam pala sa stolca na pod. Muž je čuo pad i pomogao mi u mojoj hipoglikemiji. Od tada me redovito podsjeća da moje obroke.

Muž mi je od pomoći svaki put kad odlazim dijabetologu na kontrole. On je tu jer mi se često ne da ići na još jedan od stotina pregleda. On je tu za mene kada se priča o bezbroj komplikacija koje mogu razviti.

Moj muž je tu za mene kada idemo na godišnje odmore, pa preuzima ulogu glasnika o šećernoj bolesti. Tu je za razgovor o temama koje me muče, u bilo koje doba dana.

S obzirom da sam od nedavno dobila nalaz s povišenim masnoćama u krvi i visokim tlakom, dobila sam još neke lijekove. Moj muž je tu kada trebam svoju terapiju podijeliti u kutijice.

Ono što je najbitnije njemu zaista nije dosadno sa mnom o mojom šećernom bolešću.

Opet se vraćam na početak. Vjenčani zavjeti sklopljeni prije trideset godina, u zdravlju i bolesti – to je ono što me/nas drži. Zaista, nije samo fraza.

S godinama sve više shvaćam koliko je bitno imati uz sebe osobu koja će biti uz vas.

 

 

Rasprava