parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Uloga roditelja u životu mladih dijabetičara

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Dijagsticiran dijabetes šok je za dijete i roditelje, širu obitelj te za okolinu. Kako se roditelji nose s time?Sve je učestalije postavljanje dijagnoze dijabetesa tipa 2 u djece mlađe od 16 godina.

Simptomi
Simptome dijabetesa najprije primjećuju roditelji i učitelji. Uglavnom se uočava pojačana žeđ odnosno ispijanje tekućine, a u skladu s time dijete mokri češće nego inače. Osim toga, djeca uglavnom postaju poprilično umorna, i gube na tjelesnoj težini iako jedu uobičajeno.

Uloga roditelja
Nakon postavljene dijagnoze, početnog šoka, tuge i ljutnje roditelji imaju primarnu zadaću – educirati sebe i dijete!

Imajte na umu kako je borba s dijabetesom često teška i naporna, a djetetu ne smije biti uskraćena podrška. Za uspješno upravljanje dijabetesom, neophodno je razumijevanje kako bolest utječe na dijete. Pobrinite se da vaše dijete zna svoju dijagnozu, te da zna što napraviti u slučaju da se manifestira niska razina šećera u krvi.

Ne dopustite da dijete svakodnevno mjerenje razine šećera u krvi gleda na ružan način, približite mu se osmijehom ili možda pjesmom „Boc boc iglicama! Ne diraj me ručicama, bude bode jež, bit će suza bjež!“

Razmišljajte i počnite uvrštavati zdraviju prehranu s uravnoteženom količinom voća i povrća koji će se naći na jelovniku vašega djeteta.

Zašto ne biste vježbali matematiku uz mjerenje razine šećera u krvi? Imate li u obitelji dijabetičara, iskoristite dragocjene savjete liječnika i nutricionista pa to okrenite u svoju korist.

Zaigrajte se s djetetom i natječite čija je razina šećera u krvi stabilnija!

Što se adolescenata tiče, potrebno ih je educirati o štetnosti pušenja, konzumiranja alkohola kao i savjetovanje vezano uz održavanje tjelesne težine.

Dijabetes i škola
Učitelji kao i prijatelji vašega djeteta trebaju znati kako ono boluje od dijabetesa. Ako učitelji nisu upoznati s dijabetesom, educirajte ih vezano uz prehranu, moguće češće odlaske u toalet, sudjelovanje na satima tjelesnog odgoja. Preuzmite stvar u svoje ruke kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija.

Savjet za kraj, razgovarajte sa svojim mališanima kako ne bi mislili da su ograničeni ili drugačiji od okoline!

 

 

Izvori:
http://www.diabetes.co.uk/children-and-diabetes.html
http://www.diabetes.co.uk/kids/diabetes-facts.html
http://www.joslin.org/info/childhood-diabetes.html

Rasprava