404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/org992.txt (port 80)

Upravljajte dijabetesom u 10 minuta dnevno

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

Jedan Sunčev dan traje 24 sata odnosno 1 440 minuta. Odvojite li samo 10 minuta dnevno bolje ćete upravljati dijabetesom!

Srednji Sunčev dan traje 24 sata odnosno 1 440 minuta, odnosno 86 400 sekundi. Dan ima dva promjenjiva dijela to su dan i noć. Za očekivati je da tijekom dana provedete 10 minuta za boljom kontrolom dijabetesa. Čini se lako, zar ne? Evo savjeta!

Terapija

Kada i čime se započinje liječenje dijabetesa, pogledajte ovdje.  Razgovarajte s liječnikom o svom inzulinu ili tabletama ako ne jedete redovito, ili planirate neku drugačiju aktivnost/boravak. Naučite kako prilagoditi doze inzulina ovisno o situaciji (obroku, vježbanju…) Ako Vas muče pitanja vezana uz inzuline, gdje se on primjenjuje i postoje li neželjene pojave liječenja poslušajte što doc.dr.sc. Klobučar Majanović kaže.

Voda

Povišena razina šećera u krvi uzrokuje gubitak tekućine u tijelu, zato je važno piti vodu. Za ispijanje jedne čaše vode treba Vam manje od minute, isprobajte! Kada osjetite žeđ već ste malo dehidrirani! Preporučena doza ispijanja vode je od 2 do 2,5 litre tijekom dana. Ljeti se ta broj poveća s obzirom na visoke temperature

Prehrana

Složit ćemo se da priprema obroka nikada ne traje 10 minuta. ALI! Unutar 1 minute možete napraviti popis hrane s kalorijskim vrijednostima, isplanirajte si dnevni jelovnik ili potražite u hladnjaku što Vam odgovara. Sol je bila dragocjena roba oko koje su se vodile bitke još od srednjeg vijeka. Danas je ona neizostavan dio svake kuhinje, međutim trebaju li ju samo oboljeli od dijabetesa racionalno koristiti?

Vježbanje

Važno je svaki dan vježbati barem 30 minuta (a to ne ulazi u naših 10 minuta dnevno!) Međutim, u jednoj minuti možete isplanirati svoju aktivnost za svaki dan u tjednu – zapisati to i staviti na hladnjak pored jelovnika. Jednostavno, zar ne?

Provjerite razinu šećera u krvi

Sam postupak testiranja razine šećera u krvi traje otprilike jednu minutu. Točno vrijeme za testiranje provjerite s liječnikom. Aparat za mjerenje šećera u krvi i ostatak opreme postavite uvijek na vidljiva mjesta.

Brz pregled tijela

Nakon svakodnevnog tuširanja prvo pregledajte tijelo od glave do pete. Pogledajte imate li otvorene ranice, posjekotine, urasle nokte, plikove, crvenilo, osip i slične promjene. Obavezno provjerite pazušnu jamu, kožni nabor ispod dojki, između nogu, nožne prste (pomozite si s ogledalom ako je teško za pregledavati). Jednu minutu odvojite za mazanje tijela hidratantnom kremom.

Paketi za „alarm!“

Pripremite si paket s bombonima ili tabletama glukoze i nosite ga sa sobom kad god izlazite, u slučaju hipoglikemija. Ovakva priprema ne traje čak niti punu minutu.

Kartončić na torbi

Imajte pripremljen kartončić u svojoj torbi s imenom i prezimenom i oznakom da imate šećernu bolest. Napravite ovakav podsjetnik za slučaj hitnih stanja, bilo dok ste u teretani, vraćate se kući s posla ili ste u nepoznatoj okolini.

Cipele odmah pored vrata

Stavite kućne papuče, cipele ili tenisice odmah pored vrata kako ne biste izašli bosi van. To ne znači da je poželjno nositi kućne papuče i po kući. Odvojite nekoliko sekundi svaki puta kada se obuvate na pregled cipela da se unutra ne nalaze kamenčići. Probajte mijenjati cipele kroz dan.

Komplet prve pomoći

Imati šećernu bolest znači nositi se s ponekad nepredvidivim situacijama. Takve situacije uzrokuju velike probleme, zato si postavite kutiju prve pomoći. U nju uključite sterilne gaze, trakice za mjerenje razine šećera u krvi, telefonske brojeve liječnika i obitelji, nešto za čišćenje rana, posjekotina i ogrebotina.

 

 

Rasprava