parajumpers outlet parajumpers sale http://www.canadagoosestore.be/ https://www.parajumpersonlinesale.be

Uzroci hipoglikemije

Pročitajte članak, te naučite nešto novo.

S obzirom na užurbani način života nekada je teško razmišljati o količini i vrsti obroka.

Nije rijetko da preskočite jelo ili pojedete previše odnosno premalo za obrok. Sve je to dio života.

Međutim, preskakanje obroka dovodi vas do rizika od pojave hipoglikemije!

Zato razmišljajte o tome kada i što trebate jesti.

Inzulin i oralni lijekovi

Imate li česte hipoglikemije razgovarajte s liječnikom o jedinicama inzulina koje se možda trebaju korigirati ili o lijekovima koje koristite. Jednako tako, liječniku napomenite ako ste počeli s redovitom tjelovježbom pa gubite na tjelesnoj težini ili ako jedete nešto manje nego inače.

Unos hrane

Neovisno jeste li na inzulinu ili drugim lijekovima, trebate jesti tijekom dana kako ne bi došlo do preniskog pada razine glukoze u krvi. Recimo, ako ste na inzulinu trebali biste znati kada je vrhunac njegova djelovanja kako biste mogli prilagoditi ugljikohidrate tome. Kasniji obroci ili preskakanje obroka, pa i drugačija hrana može uzrokovati pojavu hipoglikemije.

Alkohol

Iako inače alkohol uzrokuje porast razine glukoze u krvi, kroz neko vrijeme  glikemije  padaju jako brzo što može dovesti do hipoglikemije. Ova stanja možete spriječiti tako da nikada ne pijete alkohol natašte, a ako ga već pijete da vodite računa o ugljikohidratima iz hrane.

Tjelesna aktivnost

Bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti – bilo da su kućanski poslovi, šetnja po trgovačkim centrima, plivanje, vožnja bicikla – troši energiju. Pojavu hipoglikemije možete spriječiti tako da razmislite o inzulinu ili drugim lijekovima  prije planirane aktivnosti kao i o hrani koju ćete pojesti.

Stres

Stres obično utječe na povećanje razine glukoze u krvi zbog adrenalina i kortizola. Ali, stres može uzrokovati pad razine glukoze u krvi jer trošite više energije ili ne jedete u tom periodu. Pokušajte razumijeti na koji način stres utječe na vaše glikemije. Ako vas zaista stresne situacije mogu dovesti do pada u hipoglikemiju razgovarajte s liječnikom o hrani koju biste trebali nositi sa sobom ili o jedinicama inzulina odnosno lijekovima koji se možda trebaju korigirati.

Vrućina

Izlaganje i boravak na vrućim prostorima sa sobom utječe i na bržu cirkulaciju krvi što znači da inzulin i tablete mogu imati brži vrhunac djelovanja – što uzrokuje pad razine glukoze u krvi. Savjet: Provjerite razinu glukoze u krvi prije tople kupke, ulaska u saunu ili sunčanja na plaži.

Rasprava